Japonia este a zecea tara in functie de densitatea populatiei, cu aproximativ 128 de milioane de locuitori. Capitala japoneza, Tokyo, este una dintre cele mai mari metropole ale lumii si resedinta a peste 30 de milioane de oameni. Mai mult, economia Japoniei este pe locul trei in lume. In aceste circumstante este imposibil ca evenimentele care au devastat “Tara Soarelui Rasare” sa nu aiba repercursiuni asupra intregii lumi.
Cutremurul si tsuami recente, precum si criza nucleara in desfasurare au creat panica pe pietele globale financiare. Japonia este deja foarte dependenta de importul de combustibil si materii prime. Eforturile de reconstructie vor pune probabil presiune in continuare asupra preturilor energiei si bunurilor.
Pe partea pozitiva, eforturile de reconstructie vor crea o crestere a cererii pentru bunuri si servicii, un efect pozitiv net asupra activitatii economice globale, situatie de care ar putea profita si Romania.
Pretul petrolului a crescut deja cu aproape 11% in acest an. Japonia este cel mai mare importator de gaz natural lichefiat si va avea nevoie de energie pentru refacerea sistemului nuclear, prin urmare analistii se asteapta ca pretul acestora sa creasca de asemenea.
Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, citat de The New York Times, Japonia si vecinii est asiatici vor relua cresterea in a doua jumatate a acestui an. Experienta din trecut a tarii "sugereaza un efort de reconstructie accelerat" care va limita impactul pe termen scurt.
Intr-adevar, unele intreruperi pot fi de scurta durata. Astfel, Nissan a anuntat ca va redeschide cinci din cele sase uzine din Japonia, iar Toyota si Honda intentioneaza sa reia productia.
Pe de alta parte, productia de electronice sau silicon folosit pentru producerea semiconductorilor necesita forta de munca inalt calificata si nu poate prinde peste noapte radacini intr-o alta natiune sud-est asiatica.
Costurile reconstructiei se ridica la aproximativ 100 miliarde de dolari, potrivit specialistilor. Realitatea este insa ca, pana cand problema nucleara nu va fi rezolvata, este imposibil de estimat impactul.
Evenimentele au loc in contextul unei economii globale inca fragile. Datoriile suverane ale statelor din Europa nu vor disparea curand, iar Statele Unite sunt inca afectate de criza imobiliara si rata ridicata a somajului. In plus, tensiunile sociale din Orientul Mijociu alimenteaza ingrijorarile cu privire la situatia economiei lumii.
Pretul a inceput sa se majoreze pe pietele internationale inca din luna februarie, cand au aparut primele confruntari intre fortele colonelului Moammar Gaddafi si trupele rebele.
Libia este unul dintre cei mai mari producatori de petrol din lume, membru al OPEC. Inaintea izbucnirii conflictelor, Libia producea in fiecare zi aproximativ 1,6 milioane de barili de petrol.
Este vorba in primul rand despre pretul barilului de petrol. In mod cert va fi o crestere, de data asta mai putin speculativa si mai reala, o crestere structurala, determinata si de faptul ca va fi o stagnare in oferta generala de energie care va crea presiune asupra cererii de petrol, a declarat pentru eFin.ro analistul economic Ilie Serbanescu.
Absolut aceeasi logica este si cu pretul alimentelor. Romania ar avea capacitatea aici sa nu depinda de nimeni, sa fie in situatia de a trage foloase de pe urma presiunilor care vor fi in mod indubitabil pe pietele mondiale de alimente, dar deocamdata suntem importator net si Romania va trebui sa plateasca mai mult pentru acestea, desi am fi putut fi si noi beneficiari, a adaugat analistul.
Sursa: Efin.ro
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...