Data: 30.05.2011
Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a prezentat o analiza a Comisiei de Strategii a PDL asupra programului economic prezentat de USL, precizand ca reducerea CAS poate fi posibila cu doar 3,4% in paralel cu cresterea salariului minim, fiind necesara cresterea impozitarii proprietatii, potrivit Newsin.
"Impozitarea pe munca in Romania este foarte mare si va trebui in viitorul apropiat sa gasim un echilibru intre impozitarea muncii si impozitarea proprietatii, care proprietatea este insuficient impozitata in Romania, in detrimentul impozitarii muncii.
Si Guvernul evalueaza in momentul de fata reducerea contributiilor (de asigurari sociale, n.r.), mai mult decat atat, este prinsa in acordul cu FMI o astfel de masura (...) Probabil la prima misiune a Fondului in Romania se va discuta acest lucru", a declarat Videanu.
El a fost intrebat la ce masuri de impozitare a proprietatii se refera si daca in momentul reducerii CAS vor creste impozitele.
"In momentul de fata, evaluam la nivelul Comisiei Nationale de Strategie care este raportul intre impozitul pe proprietate si impozitul pe munca, si tot ceea ce inseamna proprietate in Romania in momentul de fata va fi evaluat, ca plecam de la terenurile agricole, ca plecam de la terenurile proprietate personala, proprietatile individuale, trebuie sa realizam un echilibru intre detinatorii de proprietate si cei care muncesc.
Este un pic dezechilibrata impozitarea in Romania (...) Nu se interconditioneaza una pe cealalta (reducerea CAS si impozitarea proprietatii, n.r.)", a explicat Videanu.
El a mai mentionat ca "nivelul de reducerea a contributiilor (de asigurari sociale, n.r.) trebuie stabilit astfel incat sa nu produca dezechilibre majore in bugetul consolidat".
"Din punctul de vedere al PDL si al Guvernului, gasirea unor solutii alternative, astfel incat impactul reducerii contributiilor sa fie cu efect zero pe bugetul consolidat, si noi avem o fundamentare in acest sens, sunt doua pachete complementare - majorarea salariului minim de la 670 la 800 de lei, ceea ce largeste baza de impozitare, si da posibilitatea sa reduci contributiile sociale de la 44,4% cat sunt in medie in momentul de fata, dar numai pana la 41%. Deci, reducerea este de numai 3,4 puncte procentuale, astfel incat impactul pe bugetul consolidat sa fie o masura cu efect zero", a mai spus Videanu.
Sursa: Bloombiz.ro