In 2012, un motor de dezvoltare sunt Fondurile europene


Data: 10.04.2012

Impreuna cu domnul Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, alaturi si de reprezentantii companiilor franceze prezente in Romania, Camera de Comert Industrie si Agricultura Franceza din Romania a organizat pe 5 aprilie o masa rotunda pe tema "Fondurile europene, un motor de crestere in 2012?"

Firmele franceze prezente pe piata romaneasca sunt: Apa Nova Bucuresti, Automobile Dacia, Orange Romania, GDF SUEZ Energy Romania, Soufflet Agro Romania, KPMG Romania Bruno Roche.

In cadrul deschiderii conferintei, presedintele CCIFER, a semnalat ca "finantarile europene ar putea fi o resursa importanta in dezvoltarea investitiilor si in materializarea marilor proiecte".

Cu toate acestea, a adaugat dumnealui, de la inceputul lui 2007, dificultatile administrative, absenta de expertiza in constituirea dosarelor, lipsa cofinatarilor, procesul lung de evaluare, au fost tot atatea cauze pentru incetinirea absorbtiei celor 6 miliarde de euro alocate Romaniei pana in 2013.

Leonard Orban a prezentat situatia actuala a absorbtiei finantarilor europene si cateva solutii pe care le ia in calcul pentru exercitiul financiar urmator, in vederea facilitarii procesului de obtinere a finantarilor. "Dupa 2014, banii vor fi mai greu utilizabili, vor exista conditii mai stricte din partea Comisiei Europene, si din aceasta cauza, trebuie sa venim cu formule flexibile. Ne gandim la delegarea gestionarii unor activitati catre organisme private, ne gandim cum sa folosim mai bine expertiza existenta pe piata, ne bazam si pe partenariate, pe implicarea celor interesati", a declarat dumnealui.

Nicole Taillefer, Prim consilier al Ambasadei Frantei in Romania, a precizat ca drumul pana la atingerea obiectivului de 20% rata de absobtie este inca lung, dar primele semne sunt vizibile, in special in programul transport, fapt imbucurator pentru companiile prezente in Romania, care dupa o perioada de criza, au ajuns la capatul resurselor.

Principalele probleme ridicate de sefii companiilor invitate la masa rotunda au fost: subiectivitatea procesului de evaluare a dosarului, lipsa de omogenitate a criteriilor de evaluare, durata foarte lunga a procesului care duce la o desincronizare a dosarelor depuse cu proiectele in desfasurare, formalitatile administrative foarte solicitante.

Leonard Orban a subliniat ca doreste ca procesul de absorbtie a fondurilor sa creasca atat cantitativ, la nivelul numarului si valorii proiectelor contractate, dar si calitativ, prin prioritizarea finantarii acelor proiecte care raspund unor nevoi de dezvoltare importante pentru Romania.

In incheierea evenimentului, Bruno Roche a precizat ca initiativa acestei mese rotunde a fost luata in sensul unui dialog constructiv intre comunitatea de afaceri franco-romana si autoritati, in vederea gasirii unor solutii rapide, care sa permita cresterea capacitatii de finantare a proiectelor si, in final cresterea economica a Romaniei. Companiile franceze au investit in Romania inca de la inceput, si vor continua sa investeasca, in ciuda crizei economice, ramanand un partener de incredere pe viitor.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor