Randamentele titlurilor de stat ar putea creste in perioada urmatoare ca urmare a perspectivei privind inflatia nu tocmai favorabile, estimeaza analistii financiari.
"Primele doua luni din 2011 au fost favorabile din punctul de vedere al plasamentelor de titluri de stat, dar pentru urmatoarele luni anticipam noi presiuni de mentinere a randamentelor la un nivel ridicat sau chiar de crestere, avand in vedere politica monetara mai restrictiva, in contextul presiunilor inflationiste si inrautatirii riscurilor de lichiditate pe termen lung la nivel global", a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal.
De asemenea, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, considera ca randamentele titlurilor de stat ar trebui sa se opreasca din cadere in perioada urmatoare.
"Randamentele la titluri de stat in moneda nationala se vor stabiliza. Nu pot sa scada la nesfarsit. In momentul de fata avem o anumita lichiditate in piata si ma astept ca ele sa se stabilizeze in intervalul 6-7% pe termen scurt, de pana intr-un an. Nu cred ca ar putea sa coboare sub 6-6,5%. Daca dobanzile ar creste, se va pune presiune pe reevaluarea titlurilor achizitionate la randamente mai mici, care ar putea reduce apetitul investitorilor", a spus Lucian Anghel.
Analistii ING Bank estimeaza pentru perioada urmatoare o tendinta de crestere a randamentelor la titlurile de stat, care este posibil sa continue si anul viitor.
"Dupa scaderea de la inceputul anului, este de asteptat cresterea in continuare a randamentelor platite de statul roman pentru toate scadentele ca urmare a persistentei inflatiei ridicate si a perspectivei privind inflatia nu tocmai favorabile.
BNR si-a schimbat strategia
Inflatia ridicata a determinat BNR sa schimbe strategia in sensul eliminarii excesului de lichiditate si crearii, graduale, a unui deficit de lichiditate care practic va duce la cresterea treptata a ratelor de dobanda la lei pe piata monetara. Prin urmare, randamentele la titlurile de stat se vor ajusta si ele in sens crescator pentru toate scadentele si nu excludem in cazul titlurilor pe trei sau cinci ani randamente peste 8% in anul 2012", a declarat economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
Economistul-sef al ING Bank sustine ca tot in sensul cresterii randamentelor platite de Ministerul Finantelor va actiona si nevoia mare de bani din partea statului, precum si posibila strategie de rebalansare a structurii datoriei - in sensul reducerii ponderii detinute de euro sau alte valute in total datorie si cresterea ponderii in moneda locala.
"Anul urmator cred insa ca vom asista la cresterea randamentelor cel mai probabil si pe fondul cresterii randamentelor in zona euro, insa si anul electoral va actiona in aceeasi directie ca urmare a riscurilor asociate", a mai spus Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
Potrivit estimarilor ING Bank, randamentele la emisiunile noi de titluri de stat pe un an ar putea urca, incepand din trimestrul al treilea, la 7,30%, de la circa 6,90% in prezent, iar cresterea ar putea continua pana la 7,80% la finalul anului 2012.
In cazul emisiunilor noi de obligatiuni cu scadenta la cinci ani, randamentele vor urca cel mai probabil la 7,8% la finalul acestui an si pana la 8,2% la sfarsitul lui 2012.
"Cresterea din anul 2012 este justificata si de asteptarea noastra ca BNR va majora rata cheie pe parcursul anului viitor pana la 7%, de la 6,25% in prezent", a explicat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a informat ca vrea sa atraga intre 13 si 15 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat de pe piata interna in primul trimestru din 2011.
Sursa: Ziare.com
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...