"Pentru Hidroelectrica estimam ca poate scoate 2,2 miliarde euro din listare, iar Nuclearelectrica ar putea obtine 1,3 miliarde euro, fara ca statul sa piarda controlul. Ar putea folosi banii pentru achizitii in tara sau in afara", a afirmat Konieczny, care este si vicepresedinte executiv la Franklin Templeton Investments, la conferinta MEDIAFAX Talks about the Restructuring of Loss-Making Companies.
"Ce se intampla la Hidroelectrica platim cu totii. In 2009 compania a aruncat 800 milioane de lei din profit din cauza contractelor bilaterale", a spus Konieczny.
Franklin Templeton crede ca statul ar putea derula o oferta de listare pentru un pachet de 36% din actiunile Hidroelectrica, rezultate in urma unei majorari de capital, o operatiune similara urmand sa fie derulata pentru 43% din actiunile Nuclearelectrica.
Astfel, statul ar ramane in continuare actionar majoritar, cu cate 51% din actiunile fiecarei companii, fata de participatiile din prezent, de 80% la Hidroelectrica si 90% la Nuclearelectrica.
"Privatizarea Petrom a avut efecte vizibile la bugetul de stat. Poate pretul (de privatizare - n.r.) a fost prea mic, dar inainte de privatizare Petrom nu facea bani", a precizat sursa citata.
El a explicat ca pretul benzinei ar fi fost peste cel din prezent pentru ca ar fi reflectat costurile foarte mari pe care Petrom le inregistra inainte de privatizare.
Managerul de fond al FP s-a aratat nedumerit de termenul "management privat" vehiculat de cativa ani de conducerea Ministerului Economiei, ca solutie la eficientizarea unor companii de stat.
"Ce inseamna a privatiza managementul? Am intrebat, dar nimeni nu a spus clar. Nu am mai auzit aceasta exprimare in alte tari. Este greu sa gasesti manageri care au stat in functie in Romania mai mult de doi ani. Ministerul i-a tot schimbat", a mai spus Konieczny.
Potrivit acestuia, masurile care trebuie luate pentru eficientizarea companiilor de stat sunt managementul profesionist, guvernanta corporativa, oferte publice pentru listarea la bursa, prin care companiile sa atraga fonduri pentru investitii, iar Guvernul sa nu piarda controlul acestor societati.
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...