Data: 19.08.2011
"Fondul Proprietatea sustine cu tarie organizarea pentru aceste doua companii de Oferte Publice Initiale (IPO), care ar aduce beneficii tuturor actorilor implicati: companiilor insele, Guvernului Romaniei, Bursei de Valori Bucuresti, Fondului Proprietatea si actionarilor acestuia, precum si economiei Romaniei in general", se arata intr-un comunicat emis joi de FP.
Potrivit ultimului memorandum de intelegere cu Fondul Monetar International, Guvernul, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), actionarul majoritar al Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si-a luat angajamentul de a vinde pachete minoritare in aceste companii cu scopul de a genera fonduri semnificative necesare pentru investitii in sectorul energetic.
Fondul Proprietatea anticipeaza ca principale beneficii vor fi cresterea transparentei si respectarea unor reguli de guvernanta corporativa mai stricte impuse de catre BVB si responsabilitatea decizionala a managementului companiilor in fata tuturor actionarilor, dar si ca, in urma Ofertelor Publice Initiale, companiile vor avea acces mai facil la finantare, prin capital sau datorie, necesara pentru implementarea unor investitii importante pentru afacerea lor, precum proiectul Tarnita pentru Hidroelectrica, sau cele doua noi reactoare nucleare pentru Nuclearelectrica.
Totodata, reprezentantii FP spun ca Guvernul, prin MECMA, va pastra participatia majoritara in aceste companii beneficiind direct din cresterea valorii acestora, in timp ce Bursa de Valori Bucuresti va castiga doi emitenti importanti, care vor contribui la o lichiditate crescuta si la o vizibilitate imbunatatita, atat la nivel local, cat si international.
"Toate acestea vor avea un impact asupra economiei romanesti, care va castiga de pe urma a doua noi companii eficiente, care produc valoare pentru actionari si se tranzactioneaza transparent prin intermediul bursei", se mai arata in comunicat.
De cealalta parte, Fondul Proprietatea va beneficia de plus valoarea creata in doua importante detineri ale sale, ceea ce va fi in interesul pe termen lung al actionarilor sai.
"Credem cu tarie ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt pregatite sa iasa pe piata si ca acest proces trebuie sa inceapa cat mai repede posibil. Companiile au nevoie de finantare, de mai multa transparenta si deschidere, de guvernanta corporativa imbunatatita si eficienta crescuta. Suntem increzatori ca Ofertele Publice Initiale ale Hidroelectrica si Nuclearelectrica pot avea succes, ceea ce va atrage mai multi investitori pe piata si va creste valoarea portofoliului Fondului Proprietatea", a declarat managerul de fond al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.
Adunarile Generale Extraordinare ale Actionarilor Hidroelectrica, respectiv Nuclearelectrica, ar trebui sa aiba loc in termen de maxim 60 de zile de la solicitarea inaintata de Fondul Proprietatea.
Sursa: Bloombiz.ro