Data: 11.07.2011
La un an si jumatate de cand au aparut primele ingrijorari cu privire la datoriile europene, situatia de pe batranul continent este inca fragila. Cu toate acestea, moneda euro ramane surprinzator de puternica. Euro se situa in jurul valorii de 1,45 dolari in luna aprilie, nivel destul de ridicat avand in vedere ca a crescut cu mai mult de 8% de la inceputul anului si cu 15,5% intr-un an.
"Prima explicatie care justifica faptul ca euro se intareste si ca dolarul se slabeste consta in ratele dobanzii: in Europa, Banca Centrala Europeana a majorat rata dobanzii de politica monetara la 1,5 procente, in timp ce dobanda stabilita de Fed va ramane mult timp intre 0 si 0,25%", a declarat Bruno Rodier, bancher privat si manager de portofoliu la Pictet & Cie, pentru Le Figaro.
Aceasta rata diferentiata incurajeaza investitorii sa profite de "carry trade", o tehnica ce permite sa genereze randamente la imprumuturile in dolari, la o rata neobisnuit de scazuta, banii urmand sa fie ulterior convertiti in euro.
"Situatia nu ar trebui sa se schimbe in urmatoarele luni, deoarece, in timp ce Banca Centrala Europeana are ca unic scop a tine in frau inflatia prin cresterea ratei dobanzilor, Fed are, de asemenea, sarcina de a sprijini cresterea economica si ocuparea fortei de munca si de a mentine, pe termen lung, rate scazute si o moneda slaba", a declarat Harry Sebag, analist la Saxo Bank.
Potrivit acestuia, Fed nu va modifica politica monetara in viitorul apropiat, deoarece acest lucru ar afecta mai ales piata imobiliara de peste Atlantic, cea care a provocat criza economica si criza financiara din vara anului 2007, iar acest lucru ar insemna ca ar impinge economia catre o noua criza.
Dolarul este tinut in mod artificial scazut
Dar mai evidenta decat intarirea monedei euro este decizia de mentinere a unui dolar slab, sustin expertii. Acest lucru este o urmare a deciziei Fed de acum un an de a injecta 600 de miliarde de dolari in economia mondiala.
Instantaneu, dolarul a pierdut din valoarea sa fata de alte valute, iar efectul a durat pana in prezent. "Exista, de asemenea, ideea de sfarsit al termenului de -suprematie mondiala a dolarului-, informatie regasita inclusiv in raportul Bancii Mondiale, care a anticipat recent ca, pana in 2025, piata valutara va fi dominata si de yuanul chinezesc, nu numai de dolar si de euro", sustine Vincent Juvyns, strateg la ING IM.
Rolul dolarului ca moneda de referinta la nivel mondial se estompeaza pe masura ce guvernarea globala doreste sa reformeze sistemul monetar international. In aceasta perspectiva, incetul cu incetul, investitorii includ in viitorul peisaj al pietei de schimb un barter intre dolari, pe de o parte, si yuani si euro, pe cealalta parte.
"In acelasi timp, trebuie sa tinem seama de dimensiunea culturala a zonelor geografice: Europa, sub influenta Germaniei, a fost o cultura a rentelor, asa ca trebuie pastrata o moneda puternica. Insa acest lucru contrasteaza cu actualul model de razboi valutar, care impinge in jos artificial moneda in ideea de a promova comertul exterior", a mai declarat Bruno Rodier.
Europei ii merge mai putin prost decat Americii
Desi problemele economice s-au raspandit la nivel mondial, cifrele din SUA sunt, in continuare, mai proaste decat datele la nivel european, iar dolarul a scazut mai mult decat euro, ceea ce face ca raportul euro/dolar sa urce oricum. Mai mult decat atat, recent, previziunile de crestere pentru Uniunea Europeana s-au imbunatatit, in timp ce cele pentru Statele Unite s-au inrautatit, ceea ce inseamna ca euro isi va arata si pe viitor suprematia in fata dolarului.
In acelasi timp, problemele Greciei sau temerile de contaminare a criza datoriilor suverane in tarile de la periferia zonei euro au avut un efect redus asupra monedei euro in sine. Pe de alta parte, piata valutara este extrem de sensibila, asa ca provocarile raman pe termen lung.
Oricum, pietele par optimiste cu privire la capacitatea guvernantilor europeni de a gasi solutii la problemele finantelor publice din tarile membre. Si Nicolas Sarkozy, si Angela Merkel, si Jean-Claude Trichet incearca mereu sa calmeze tensiunile pe piete, atunci cand acestea cresc.
Sursa: Ziare.com