Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a aprobat, in sedinta din 5 iunie 2012, proiectul de Norme privind autorizarea, subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala, se arata intr-un comunicat de presa.
In urma consultarilor cu piata, CSA a stabilit o noua formula de calcul pentru determinarea necesarului de capitaluri proprii ale asiguratorilor care subscriu riscuri de catastrofa naturala. Aceasta formula va fi aplicabila, in aceiasi termeni atat societatilor care asigura riscuri de catastrofa naturala prin produse facultative, cat si Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale. Necesarul de capitaluri proprii ale asiguratorilor va fi determinat in functie de estimarile cu privire la subscrierile riscurilor de catastrofa naturala si de programul de reasigurare al acestora.
Normele privind autorizarea, subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala au tinut cont si de studiile de impact comunicate de societatile care subscriu astfel de riscuri.
"Cresterea subscrierilor pe riscuri de catastrofa naturala, din anul 2011, a determinat CSA sa monitorizeze mult mai atent evolutiile de pe acest segment de piata. Consideram ca subscrierea riscurilor de catastrofa naturala trebuie sa fie dublata de politici prudentiale de reasigurare si de capitaluri adecvate riscurilor asumate de societati. Prin aceste noi reglementari, CSA a creat o parghie importanta pentru eliminarea eventualelor vulnerabilitati ale pietei de asigurari, in cazul producerii unor astfel de riscuri, urmarind totodata cresterea increderii asiguratilor ca sunt mai bine protejati in cazul producerii evenimentelor pentru care s-au asigurat", a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
Noile norme includ, de asemenea, cerinte si criterii cu privire la urmatoarele aspecte: instituirea unui control pentru administrarea riscurilor asumate de societati si mentinerea expunerii nete a acestora; actiunile pe care asiguratorii trebuie sa le realizeze in cazul in care doresc sa isi extinda capacitatea privind subscrierea riscurilor de catastrofa naturala; obligativitatea revizuirii profilului de risc de catre Consiliul de Administratie/Consiliul de Supraveghere ori de cate ori intervin modificari semnificative in strategia de dezvoltare a asiguratorului sau in situatiile financiare ale acestuia sau cel putin o data pe an; obligativitatea ca perioada contractelor de reasigurare sa acopere intregul interval de subscriere a riscurilor de catastrofa naturala.
Normele privind autorizarea, subscrierea si cedarea in reasigurare a riscurilor de catastrofa naturala vor intra in vigoare dupa publicarea acestora in Monitorul Oficial si vor fi postate pe site-ul www.csa-isc.ro.
Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...
ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...
Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...
Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...
Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...