Data: 04.08.2005
Tot mai multi parinti cu dare de mana care doresc sa asigure un viitor linistit copiilor lor opteaza sa incheie acestora o polita de asigurari. Oferta este variata, iar firmele de asigurari se bat in stabilirea de conditii din ce in ce mai avantajoase. "Desi nu sunt atat de populare, asigurarile pentru copii sunt tot mai cautate, mai ales de catre parintii instariti.
Anul trecut, compania noastra a avut o crestere a numarului acestor polite cu circa 10 la suta. Intre clienti avem si parinti-personalitati din viata artistica si politica, insa nu va pot destainui numele lor, din motive lesne de inteles", ne-a declarat reprezentantul unei companii de asigurari.
"Politele de asigurari pentru copii imbraca forma unor planuri de economii pe termen mediu si lung. Primele de asigurare pot fi platite periodic, la un interval ales de parinte - anual, semestrial, trimestrial sau lunar, iar sumele vor fi capitalizate pe toata durata contractului", ne-a declarat Anca Roscaneanu, de la brokerul de asigurari Eos Risq. In general, o astfel de polita de viata are o componenta de protectie, respectiv asigurarea de deces, si o componenta de investitii.
Astfel, polita acopera riscul de deces sau invaliditate permanenta a parintelui, iar pe langa aceasta pot fi adaugate alte clauze suplimentare. Acestea se refera, de exemplu, la posibilitatea obtinerii unei sume de bani platita pentru fiecare zi in cazul spitalizarii. Totodata, parintele poate primi bani in cazul unor interventii chirurgicale sau in cazul producerii unor fracturi, arsuri sau imobilizari in gips.
"La sfarsitul contractului, polita ofera libertatea de a alege modul in care copilul va beneficia de suma economisita", spune sursa citata. Astfel, copilul isi poate lua banii toti odata, la orice varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani, in functie de decizia parintelui. Sau acesta poate alege ca fiul/fiica sa sa primeasca banii atunci cand acesta se casatoreste, la pornirea unei afaceri sau pentru achizitionarea unei locuinte.
Daca nu doreste sa se primeasca toti banii odata, ei pot fi dati sub forma de plati la intervale regulate, precum renta de studii. De exemplu, in cazul in care un parinte de aproximativ 30 de ani incheie o astfel de polita unui copil in varsta de 10 ani, acesta ar putea primi 100.000 euro dupa 15 ani. Pentru a ajunge la aceasta suma, parintele trebuie sa plateasca trimestrial circa 1.200 euro.
"Sunt doua variante. Fie parintele spune care este contributia pe care poate sa o plateasca pe an, sau la alt interval de timp, iar societatea de asigurare calculeaza valoarea de rascumparare (banii care vor fi primiti la finele politei), fie parintele spune care ar dori sa fie valoarea de rascumparare dupa o anumita perioada, iar societatea de asigurare calculeaza care este prima care trebuie platita", ne-a explicat Anca Roscaneanu.
Pentru a veni in sprijinul parintilor, companiile de asigurari "arunca" pe piata tot mai multe astfel de produse. Astfel, pana la sfarsitul acestei luni, si Astra va oferi o noua polita de asigurare pentru copii. Parintii vor putea cumpara o polita pentru copii in varsta de pana la 15 ani, iar perioada de asigurare este cuprinsa intre 7 si 25 de ani.
Sursa: Gandul