Aurul atinge cotatii istorice, iar argintul se apreciaza cu 32,8%


Data: 12.04.2011

Pretul aurului a atins noi niveluri record, in timp ce argintului are cele mai mari preturi din ultimele trei decenii, pe fondul deprecierii dolarului american, tensiunilor din Orientul Mijlociu si a cresterii pretului petrolului, iar teama de instabilitate si inflatie ar putea sa alimenteze in continuare cumpararea metalelor pretioase, se arata in analiza X-Trade Brokers.

Metalele pretioase au atras un interes investitional si speculativ major in primele trei luni ale anului, care s-a accentuat in ultima saptamana. In 4 din cele 5 sedinte de tranzactionare ale saptamanii trecute, aurul a atins recorduri istorice, sustinute de o serie de evolutii pe mai multe planuri, de la deprecierea Dolarului American, la situatiile din Siria si Yemen. Astfel, Dolarul s-a aflat pe o panta descendenta, fiind \'lovit\' din mai multe directii: sectorul serviciilor-dominant in economia americana- se afla intr-o forma mai slaba decat era asteptat (conform indicelui realizat ISM, Institute for Supply Management) si, in plus, declaratiile unor oficiali ai Fed -printre care si presedintele consiliului Ben Bernanke- au temperat asteptarile pentru o inchidere inainte de luna iunie a robinetului cu lichiditati, deoarece o oferta de Dolari in crestere reprezinta un motiv de scadere a cotatiei acestuia. Completand \'peisajul\', neintelegerile din Congres in privinta bugetului conturau riscul opririi activitatii in sectorul public din SUA, cu pierderi estimate la 6–7 miliarde de Dolari pe saptamana si un impactul total asupra economiei reale greu de cuantificat… Metalele pretioase castiga in vremuri de incertitudine insa, asa incat, adaugand la mixul descris anterior si situatia foarte tensionata din Siria si Yemen, ascensiunea pretului petrolului si riscurile inflationiste globale, speculatorilor nu le-a fost greu sa gaseasca motive de cumparare pentru aur.

"Au existat prea putine argumente pentru a nu intra la cumparare de aur saptamana trecuta. Tendinta de depreciere a Dolarului a fost un element central in cresterea aurului. Acordul pentru functionarea sistemului public american pana in septembrie este insa doar o solutie temporara… Luptele pentru forma bugetului pe termen lung vor continua si acest fapt se adauga altor ingrijorari la nivel global. Aurul ar mai putea avea de castigat pe termen mediu de pe urma acestui fenomen, cel putin pana cand Fed schimba macazul politicii monetare", a declarat directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, Victor Safta.

Cu toate acestea, performanta argintului este de departe cea mai spectaculoasa. De la inceputul anului, aurul a castigat 3,7%, iar in aceeasi perioada argintul a avansat cu 32,8%. Argintul este aparent mai ieftin decat aurul, fiind inca mult sub cotatia de peste 50 de dolari/uncie atinsa pe piata futures in ianuarie 1980. Acel nivel s-a datorat insa unor lichidari fortate, iar miscarea descendenta ce a urmat a fost foarte rapida. Argintul este in momentul de fata preferat de investitorii de talie mica, fiind mult mai accesibil ca pret decat aurul.

"S-a creat o idee a unui apetit mai puternic pentru argint decat cel pentru aur. Este vizibil ca interesul este mult mai mare pentru argint si, pe masura ce performanta argintului continua sa o depaseasca pe cea a aurului, speculatorii vor navali in continuare. Argintul insa, istoric, este mult mai vulnerabil la corectii dramatice. Sansa unor randamente mai bune vine cu riscuri pe masura in cazul argintului", a adaugat Victor Safta.

Teama de instabilitate si inflatie ar putea sa alimenteze in continuare influxurile de capital inspre aur si argint. Miscarea capata insa o tenta speculativa care poate fi periculoasa prin prisma volatilitatii in crestere pe care o poate aduce, ceea ce s-ar traduce prin riscul unor corectii dinamice, potrivit analizei X-Trade Brokers

Sursa: Efin.ro

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor