Data: 04.08.2011
Dupa data de 5 august, primariile pot incepe sa aplice amenzi proprietarilor care nu detin o polita obligatorie de asigurare a locuintei (PAD) sau o polita facultativa care sa includa cele trei riscuri acoperite de PAD: inundatii, alunecari de teren si cutremur, sustin reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) si ai Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Totusi, legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este neclara in privinta termenului limita.
Astfel, in articolul 3, alineatul 1 al legii 260/2008 se precizeaza ca persoanele fizice sunt obligate sa isi asigure locuinta incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor legii, publicate in Monitorul Oficial in data de 6 mai 2011.
"Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale." - art.3, paragraful I, Legea 260/2008
Pe de alta parte, in articolul 33 al aceleiasi legi se mentioneaza ca "pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)." Ceea ce poate fi interpretat ca permitand aplicarea de sanctiuni doar din august 2012.
Initial, Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca termenul limita pentru incheierea politei este 15 iulie 2011. La 18 iulie insa, Comisia de Supravegere a Asigurarilor preciza ca 5 august 2011 este data de la care pot fi aplicate amenzi proprietarilor care nu au incheiat o asigurare obligatorie PAD sau una facultativa.
Pe 5 august 2011 expira termenul de 90 de zile la adoptarea normelor de catre MAI si CSA si coincide cu termenul stabilit in articolul 3, paragraful I, al legii.
Desi momentul si modul in care pot fi aplicate prevederile legislative referitoare la sanctiuni sunt interpretabile, este cert faptul ca mai devreme sau mai tarziu proprietarii care nu si-au asigurat locuintele vor fi nevoiti sa plateasca amenzi cuprinse intre 100 si 500 RON.
Pana pe 26 iunie si-au asigurat locuintele printr-o polita obligatorie 575.000 de proprietari, din toata tara, potrivit datelor oferite de PAID, din cele 8,4 milioane de locuinte din Romania.
Suma maxima ce poate fi asigurata prin polita obligatorie este de 20.000, corespunzatoare unei prime anuale de 20 de euro, pentru locuintele de tip A (au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic) sau de 10.000 de euro pentru un cost anual de 10 euro al politei pentru posesorii de case tip B, (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic), potrivit legii 260/2008 republicata in 2011.