Asigurarea obligatorie a locuintei: de cand se aplica amenzile?


Data: 04.08.2011

Dupa data de 5 august, primariile pot incepe sa aplice amenzi proprietarilor care nu detin o polita obligatorie de asigurare a locuintei (PAD) sau o polita facultativa care sa includa cele trei riscuri acoperite de PAD: inundatii, alunecari de teren si cutremur, sustin reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) si ai Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Totusi, legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor este neclara in privinta termenului limita.

Astfel, in articolul 3, alineatul 1 al legii 260/2008 se precizeaza ca persoanele fizice sunt obligate sa isi asigure locuinta incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor legii, publicate in Monitorul Oficial in data de 6 mai 2011.

"Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale." - art.3, paragraful I, Legea 260/2008

Pe de alta parte, in articolul 33 al aceleiasi legi se mentioneaza ca "pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului prevazut la art. 3 alin. (1)." Ceea ce poate fi interpretat ca permitand aplicarea de sanctiuni doar din august 2012.

Initial, Ministerul Administratiei si Internelor anunta ca termenul limita pentru incheierea politei este 15 iulie 2011. La 18 iulie insa, Comisia de Supravegere a Asigurarilor preciza ca 5 august 2011 este data de la care pot fi aplicate amenzi proprietarilor care nu au incheiat o asigurare obligatorie PAD sau una facultativa.

Pe 5 august 2011 expira termenul de 90 de zile la adoptarea normelor de catre MAI si CSA si coincide cu termenul stabilit in articolul 3, paragraful I, al legii.

Desi momentul si modul in care pot fi aplicate prevederile legislative referitoare la sanctiuni sunt interpretabile, este cert faptul ca mai devreme sau mai tarziu proprietarii care nu si-au asigurat locuintele vor fi nevoiti sa plateasca amenzi cuprinse intre 100 si 500 RON.

Pana pe 26 iunie si-au asigurat locuintele printr-o polita obligatorie 575.000 de proprietari, din toata tara, potrivit datelor oferite de PAID, din cele 8,4 milioane de locuinte din Romania.

Suma maxima ce poate fi asigurata prin polita obligatorie este de 20.000, corespunzatoare unei prime anuale de 20 de euro, pentru locuintele de tip A (au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic sau chimic) sau de 10.000 de euro pentru un cost anual de 10 euro al politei pentru posesorii de case tip B, (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic), potrivit legii 260/2008 republicata in 2011.

Puteti cumpara online o polita obligatorie pentru locuinta pe portalul BursaAsigurarilor.ro, accesand urmatorul link:  Asigurare Obligatorie Locuinta.

Articole Asigurare Locuinte »

Allianz-Tiriac este pregatita sa plateasca in totalitate despagubirile pe care si le-a asumat. Asiguratorii contesta rezultatele testului ASF

Controversele continua dupa anuntarea datelor obtinute in urma testului de stres derulat de...

Asiguratorii romani, in scenarii catastrofale

ING Life este singura companie de asigurari din Romania - din cele 13 supuse unor teste de stres de...

Polita de asigurare impotriva dezastrelor devine obligatorie

Asigurarea a locuintelor impotriva cutremurelor, a alunecarilor de teren sau a inundatiilor devine...

BCR si-a suplimentat fondurile pentru Prima Casa

Banca Comerciala Romana (BCR) a obtinut un plafon suplimentar in cadrul programului Prima Casa in...

Noi modificari la asigurarile obligatorii de locuinte

Autoritatea de Supraveghere Financiara a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Impotriva...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor