Oficialii Volksbank vorbeau cu putin timp in urma despre importanta dobanzii fixe pe toata perioada, care protejeaza clientii de eventualele fluctuatii negative ale pietei. Produsele de creditare ale Volksbank sunt printre putine din piata ale caror costuri au aceasta caracteristica. Doar in principiu insa, caci sa pare ca dobanda este fixa numai la bine si variabila la greu.
Crestere cu 1,5% pentru dobanda la creditele vechi in euro
Cresterea dobanzilor pe pietele europene afecteaza si piata romaneasca a creditelor. Desi concurenta foarte puternica de pe piata face ca bancile se fie foarte atente atunci cand vine vorba de modificarea in sus a dobanzii, o mare parte dintre ele se confrunta cu necesitatea de a creste pretul creditelor pentru a mentine profitabilitatea. Volksbank este una dintre bancile care tocmai a operat o astfel de modificare la nivelul dobanzii, facand public acest lucru printr-un comunicat de presa. Acest lucru este mai putin comun pe piata bancara romaneasca, majoritatea institutiile preferand sa treaca sub tacere astfel de actiuni. Banca a crescut cu 1,5 puncte procentuale dobanda la creditele in euro cu garantii reale aflate in sold (ipotecare si de nevoi personale cu ipoteca), in timp pentru cele noi in aceeasi moneda a majorat doar comisioanele.
Aceasta modificare de cost ar putea lua prin suprindere un client care, de exemplu, a contractat un credit ipotecar in euro in urma cateva luni, in conditiile in care dobanda pentru acest credit este fixa pe toata perioada. Avantajul ei este tocmai acesta, ca protejeaza clientul de fluctuatiile pietei. In ciuda acestui fapt, dobanda s-a transformat acum din 5,95% in 7,45%. Alin Merer, marketing manager la Volksbank ne-a explicat insa ca in contractul de creditare este prevazut ca, in cazul unor schimbari majore ale conditiilor de piata, banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda. Cei de la Volksbank isi asigura clientii ca in cazul in care nivelul celor doua costuri amintite mai devreme vor reveni la o limita acceptabila, banca va proceda la diminuarea ratelor de dobanda pana la nivelul lor initial.
Motivatia Volksbank pentru cresterea dobanzilor la credite este aceasta: `Ca urmare a cresterii costurilor de refinantare la nivel global, in ultimele 12 luni au survenit schimbari semnificative pe piata monetara, inclusiv in ceea ce priveste costurile de refinantare ale bancilor din Europa, implicit ale bancilor din Romania. Situatia a determinat majorarea atat a costurilor bancare directe cu aproximativ 1% (generate de cresterea continua a indicelui de referinta EURIBOR - in ultimii doi ani practic dublandu-se), cat si a costurilor bancare indirecte cu inca aproximativ 0,6% (in special a costurilor cu rezerva minima obligatorie)`, In ultimii doi ani, dobanda de referinta Euribor s-a dublat practic, de la un nivel de 2,2% in septembrie 2005, pana la 4,6% in aceeasi luna a lui 2007. De asemenea, nivelul rezervei minime obligatorii pentru valuta ramane in continuare foarte ridicat, la 40%, desi reprezentantii BNR promisesera la inceputul anului ca vor opera reduceri pana la finalul lui 2007.
Majorarea de dobanda de 1,5% se va resismti pentru toate creditele in euro cu garantii reale contractate pana ala 15 septembrie. Reprezentantii bancii spun ca modificarile vor fi comunicate clientilor printr-o scrisoare insotita de un plan de rambursare.
Clientilor nemultumiti de aceasta situatie, Volksbank le recomanda refinantarea in alta moneda, in special in franci elvetieni. Pentru imprumuturile cu garantii reale in aceasta moneda, dobanda este 4,25%, mai mica decat varianta in euro sau lei. De asemenea, clientii care aleg refinantarea (tot la Volskbank, evident!) beneficiaza de reducerea la jumatate a comisionului de rambursare anticipata.
Un articol de: Bogdan Popescu
Integral pe BankingNews
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...