Bancherii prefera sa imprumute bani direct din Vest, datorita dobanzilor mici. Peste 50% din creditele corporate in valuta acordate de UniCredit Tiriac de la inceputul acestui an, respectiv de fostele HVB Tiriac si UniCredit Romania, au reprezentat finantari inregistrate direct in strainatate, din cauza costului rezervelor minime obligatorii, afirma Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, a patra banca din sistem. `Toate volumele mari sunt afara si este vorba mai ales de credite pentru investitii. Este un efect evident al politicii BNR de a mentine un cost ridicat al creditului in valuta acordat de bancile locale si deja clientii societati mari si multinationale sunt practic expusi preponderent in strainatate`.
El estimeaza ca daca BNR ar mentine nivelul actual al rezervelor minime la valuta, aproape intreg sectorul corporate ar putea ajunge sa fie finantat in valuta direct din afara.
Bancile locale se ocupa de aranjarea si urmarirea contractelor de finantare, in timp ce banii vin de la bancile-mama. `Practic, suntem obligati sa facem finantarile din Viena pentru a putea concura cu bancile straine`, spune si Marinel Burduja, prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank, una dintre bancile care au recurs in mare masura la externalizarea de credite, chiar si dintre cele acordate persoanelor fizice.
`Avem in vedere inregistrarea in afara si a creditelor mari acordate clientilor persoane fizice`, spune si Rasvan Radu. El arata ca BNR nu are o evidenta completa a finantarilor venite de la banci-mama, neexistand nicio obligatie de raportare, astfel ca datele statistice privind ponderea creditelor in valuta fata de cea a creditelor in lei prezinta o imagine deformata, putin relevanta.
`A fost doar o scadere artificiala a creditului in valuta`, afirma Rasvan Radu.
O imagine a expunerii externe in valuta a companiilor poate fi data de statistica datoriei externe, care arata ca datoria externa privata, negarantata public, a ajuns la sfarsitul lunii mai la 17,6 miliarde de euro, in crestere cu aproape 42% fata de nivelul din mai 2006.
Mai ales in ultimul an, din ce in ce mai multe companii au ales sa contracteze credite in valuta chiar de la banci fara prezenta locala, dar care pot oferi costuri mai avantajoase. Acest fenomen preseaza si mai mult bancile locale pentru a coopera cu institutiile-mama pentru a aranja linii de finantare la preturi competitive. Bancile locale ar urma sa se concentreze mai ales pe asigurarea finantarilor locale pentru capital de lucru.
Un articol de: Razvan Voican, Diana Tudor
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...