UN SFERT DIN SALARIUL NET SE DUCE PE ACHITAREA RATELOR LA CREDITE


Data: 01.10.2007

In cazul majorarii dobanzilor, populatia ar mai putea aloca inca 1% din venit pentru rambursarea imprumuturilor. Populatia a obtinut, in primele opt luni din 2007, un volum al creditelor bancare aproape similar cu cel solicitat pe tot parcursul anului trecut. Implicit, gradul de indatorare a inregistrat o crestere semnificativa. Numai in luna august, nivelul s-a majorat cu aproape un punct procentual, ca urmare a ritmului record inregistrat pe segmentul finantarilor in valuta. Creditele totale obtinute de populatie a depasit, in luna august, echivalentul a 57 miliarde de lei. Raportat la numarul total de salariati din economia nationala, principalii solicitanti de finantari bancare, imprumutul mediu aferent unei persoane se ridica la peste 12.000 lei (aproximativ 3.650 euro). Pentru comparatie, la inceputul anului, creditul mediu aferent fiecarui salariat nu depasea 8.700 lei (circa 2.500 euro).

Adica, imprumuturile populatiei s-au majorat cu aproape 40% in primele opt luni. Pe de alta parte, ultimele date publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca, in perioada ianuarie - iulie 2007, salariul mediu net s-a majorat cu aproximativ 13%. Astfel, gradul mediu de indatorare aferent angajatilor a depasit 24% din venitul net, fata de 20,4% la inceputul anului curent.

Riscul unor rate lunare mai mari

Pe langa majorarea gradului de indatoare intr-un ritm accelerat, riscurile din perioada urmatoare pot determina majorarea ratelor lunare platite de persoanele fizice. Astfel, oficialii Bancii Nationale au subliniat faptul ca, pe termen scurt, perspectivele inflatiei s-au inrautatit. In plus, interventiile bancii centrale in piata monetara s-au schimbat, BNR atragand lichiditatea in depozite cu o dobanda fixa de 7%, nu variabila ca pana acum. De aceea, unii analisti considera ca, pana la sfarsitul acestui an sau in prima parte din 2008, BNR ar putea decide majorarea dobanzii de politica monetara.

Cele mai recente date indica faptul ca, in iulie, dobanda anuala efectiva a unui credit de consum in lei era de 18,17%, in timp ce rata aferenta imprumuturilor pentru locuinte se situa la nivelul de 9,49%. Iar cum aproape 53% din soldul total al creditelor sunt acordate in moneda nationala (din acestea, peste 90% sunt finantari pentru consum), rezulta ca, in cazul majorarii dobanzilor in lei cu un punct procentual, efortul financiar va reprezenta aproape 0,4 procente din venitul net. Adica, la nivelul intregii economii, gradul de indatorare risca sa se apropie de 24,8% din salariul mediu net.

In mod similar, in cazul unei deprecieri semnificative a monedei nationale, gradul de indatorare al populatiei se majoreaza imediat, ca urmare a faptului ca aproximativ 48% din soldul imprumuturilor este acordat in valuta.

Avertizarea Bancii Nationale si a agentiilor straine

Banca Nationala a avertizat inca din prima parte a anului trecut asupra riscurilor implicate de majorarea gradului de indatorare a populatiei. Astfel, incepand din 2006, populatia din cele mai multe judete ale tari a devenit debitor net pentru sistemul bancar. Adica, volumul imprumuturilor primite de populatie il depaseste pe cel al depozitelor la termen. Iar riscurile sunt cu atat mai mari cu cat rata somajului depaseste media tarii in multe dintre aceste zone.

O alta avertizare a venit, la sfarsitul saptamanii trecute, din partea agentiei internationale de rating Fitch. Reprezentantii acestei institutii precizeaza ca, in urmatoarele sase luni, ar putea incadra Romania intr-o categorie superioara de vulnerabilitate. `Cinci state din categoria MPI 2 (indicator macroprudential la nivel mediu, care sugereaza o vulnerabilitate sistemica moderata - n.r.) par a cadea in categoria MPI 3 (cel mai scazut nivel, care sugereaza o vulnerabilitate ridicata la potentiale riscuri sistemice - n.r.). Acestea sunt Armenia, Brazilia, Kazahstan, Romania si Turcia`, arata un raport al Fitch.

Un articol de: Costi Dobrea

Integral in Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor