Trei din cele noua mari banci straine si-au mentinut expunerea pe Romania


Data: 15.12.2009

Din cele 9 banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere, au spus pentru NewsIn surse implicate in discutii.

Astfel, EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank si Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe Romania egal sau peste cel de la finalul lui martie, fata de care principalele noua banci straine din piata s-au angajat sa-si mentina angajamentele.

Grupul elen EFG Eurobank si-a majorat expunerea pe Romania la 110,5% in septembrie fata de finalul primului trimestru al acestui an, in conditiile in care banca-mama a efectuat majorari de capital importante la Bancpost, Alpha s-a plasat usor peste valoarea-reper, ajungand cu expunerea la 101,4%, iar Volksbank a mentinut-o la 100%.

Restul bancilor au inregistrat fluctuatii intre 0,6 si 18 procente, expunerile lor plasandu-se intre 99,6% si 82% din nivelul inregistrat la 31 martie 2009.

In unele cazuri, imposibilitatea de a mentine expunerea la nivelul din martie a fost determinata de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverana, respectiv fata de statul roman, a bancilor in cauza. Pe de alta parte, conditiile dificile si cererea redusa din piata creditului privat au facut ca bancile sa nu-si mai poata majora angajamentele pe segmentul de credit neguvernamental.

Expunerea s-a corectat usor in cazul Erste, banca-mama a BCR ajungand dupa primele noua luni din an la 99,1% din valoarea de la final de martie. In cazul National Bank of Greece (NBG), care detine Banca Romaneasca, expunerea s-a diminuat in acelasi interval la 99,4%, iar Raiffeisen s-a plasat la 96,3% din nivelul-reper.

Scaderi mai importante de expunere au survenit la Unicredit, unde aceasta s-a redus la 82% din nivelul calculat pentru martie, Societe Generale, care s-a plasat la 88% din expunerea globala si in cazul grupului elen Piraeus, care a coborat in septembrie la 92% din expunerea calculata cu sase luni in urma.

Astfel, la nivel agregat, expunerea globala a celor noua grupuri bancare fata de Romania s-a redus cu circa 4% in septembrie, pentru ca in octombrie sa revina usor, cu o diferenta de 3,8% (1,2 miliarde euro).

"In UE, expunerea globala este calculata folosind doua surse, respectiv datele de la Banca Reglementelor Internationale si raportari ale celor noua banci, prin urmare apar diferente intre datele colectate din fiecara tara", au explicat sursele citate.

In cadrul celei mai recente intalniri a reprezentantilor bancilor cu FMI, ai altor institutii financiare internationale, BNR si supraveghetorii din tarile de origine, desfasurata la Bruxelles pe 18 noiembrie, recomandarea reglementatorilor a fost ca bancile sa revina sau sa isi mentina in continuare expunerea la nivelul din martie, acceptandu-se totodata variatii reduse, cu pana la 2 puncte procentuale.

"Recomandarea pe care s-a insistat a fost ca bancile sa nu mai inregistreze oscilatii de expunere atat de ample. Nu s-a stabilit o marja de variatie, dar s-a convenit ca fluctuatii cu pana la 2 puncte procentuale s-ar plasa in limite rezonabile", au spus sursele.

Potrivit comunicatului de presa publicat in urma intalnirii de la Bruxelles de FMI, "la sfarsitul lui octombrie 2009, expunerea bancilor-mama pe Romania a fost mentinuta in mare parte la nivelul din data de referinta (martie 2009)".

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor