TREI BANCI SI CINCI ASIGURATORI INTRA IN TOPUL FINANCIAR REGIONAL


Data: 11.09.2007

Doar trei banci si cinci companii de asigurari locale au reusit sa se claseze intre primii 50 de jucatori de pe domeniile respective din Europa Centrala si de Est, potrivit unor clasamente realizate de compania de consultanta si audit Deloitte. Desi pe plan local domina grupurile straine, atat sistemul bancar cat si piata asigurarilor sunt inca in urma celor din tarile vecine.

 

Primele trei banci romanesti ocupa pozitii disparate in top, clasamentul comparand activele detinute de fiecare entitate la sfarsitul anului trecut.

BCR, cea mai mare banca de pe piata locala, reuseste sa intre chiar in topul primilor zece jucatori din regiune, insa abia pe pozitia a zecea. Banca detinea la sfarsitul anului trecut active de 14 miliarde de euro.

Pe prima pozitie a topului se afla OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria. Deloitte a luat in calcul activele consolidate ale grupului pe toate pietele pe care este prezent, totalizand 28,4 miliarde de euro.

Grupul maghiar este prezent si pe piata locala, insa OTP Bank Romania este inca un jucator din esalonul al doilea, desi a reusit sa-si dezvolte rapid afacerile anul trecut.  

In afara de OTP, nicio alta banca maghiara nu mai intra in top zece.

In schimb, trei banci din Cehia ocupa pozitii intre primii zece jucatori. Ceskoslovenka, cea mai mare banca din Cehia, detinuta de grupul belgian KBC, se situeaza pe pozitia a doua. O alta banca ceheasca, Ceska Sporitelna, detinuta de Erste (proprietarul BCR), se claseaza pe locul trei.

In total, intre primii zece jucatori pe piata bancara regionala trei sunt din Cehia, in timp ce alti trei sunt din Polonia. Estonia, Slovenia, Romania si Ungaria au cate o singura banca in top zece.

BRD-SocGen, a doua banca din sistemul bancar romanesc, se claseaza abia pe locul 18 la nivel regional. Banca avea la sfarsitul anului trecut active de 8,28 miliarde de euro.

Cea de-a treia banca locala, Raiffeisen, ajunge pe locul 43 la nivel regional, cu active de 4,1 miliarde de euro.

Ultima intrata in clasamentul regional, Hypo Banca din Croatia, avea la sfarsitul anului trecut active de 3,14 miliarde de euro.

Dupa primul semestru al lui 2007, mai multe banci romanesti detineau active de peste 3 miliarde de euro. Al patrulea jucator de pe piata, UniCredit Tiriac (aparut chiar in iunie prin fuziunea UniCredit cu HVB Tiriac), avea active de 3,6 miliarde de euro. In continuare, Banca Transilvania detinea active de 3,15 miliarde de euro. Alte doua banci locale erau foarte aproape de aceste niveluri - Bancpost cu active de 3 miliarde de euro si Alpha Bank, cu 2,95 miliarde de euro.

Bancile romanesti sunt penalizate in acest clasament de tactica adoptata in ultimii doi ani, de transfer al creditelor catre actionarii din strainatate. "Exportul de credite" a fost aplicat in special pentru finantarile acordate in moneda straina, bancile evitand astfel costurile ridicate impuse de BNR, prin mentinerea rezervelor minime la valuta la un nivel ridicat (40% pe an). Astfel, bancile locale actioneaza doar ca intermediari, creditele fiind inregistrate efectiv in bilantul actionarilor din strainatate.

Daca in clasamentul primelor 50 de banci din regiune se regasesc doar trei jucatori de pe piata locala, in topul asiguratorilor din Europa Centrala si de Est dupa valoarea primelor brute subscrise sunt prezente cinci companii din Romania. Niciuna insa nu ocupa vreun loc in top 10, jumatate dintre companiile de aici fiind din Polonia (locurile 1, 6, 7, 8 si 9). Pe locurile 2 si 3 sunt asiguratori din Republica Ceha, pe locul 4 - din Slovenia, iar pe 5 si 10 - din Ungaria.

Prima companie din clasamentul asiguratorilor din Europa Centrala si de Est este PZU din Polonia, la care au fost subscrise in 2006 prime brute de 3,92 miliarde de euro. De altfel, 17 companii din primele 50 din regiune sunt situate in Polonia.

Aproape toti asiguratorii din clasament au actionariat privat, doar doi fiind controlati de stat (companiile de pe locurile 4 si 29). Allianz-Tiriac, liderul pietei asigurarilor din Romania, ocupa locul 18 in clasamentul realizat de Deloitte, cu afaceri de 316,6 milioane de euro in 2006. Grupul german Allianz este prezent in acest clasament cu inca patru companii, din care doua sunt in top 10 (subsidiarele din Ungaria si Polonia) si inca doua in top 20 (Slovacia si Croatia).

Allianz detine 51% din actiunile subsidiarei din Romania, restul fiind controlate de omul de afaceri Ion Tiriac, prin societatea off-shore Vesanio Trading.

In a doua jumatate a clasamentului asiguratorilor, pe locul 33, se gaseste Omniasig, care a inregistrat prime brute subscrise de 152 de milioane de euro anul trecut. Compania face parte din grupul austriac Vienna Insurance. La doar doua locuri distanta, pe 35, se afla Asirom, companie la care Vienna Insurance detine 30% din actiuni.

In clasament asiguratorul este prezent cu afaceri de 144,6 milioane de euro in 2006, in conditiile in care informatiile raportate de companie Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor indica un volum al primelor brute subscrise de 170,2 milioane de euro, mai mare decat cel inregistrat de Omniasig.
Un articol de: Angela Placinta

Integral in Ziarul Financiar

 

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor