In cel de-al treilea trimestru al anului primele trei institutii de credit au inregistrat cresteri in privinta activelor. Dintre cele trei trei, BRD a inregistrat cea mai spectaculoasa crestere, castigand aproximativ 1,2 procente. Astfel, BCR, BRD si Raiffeisen Bank detin impreuna 50,8% din totalul activelor bancilor din
Daca BCR a crescut cu 0,3 procente pana la 25,9% din piata (aproape 12 miliarde euro) iar Raiffeisen a castigat 0,4 procente pana la aproximativ 9% din piata, BRD a inregistrat o crestere spectaculoasa de 1,2 puncte procentuale concentrand astfel 16,7% din totalul activelor, dupa primele noua luni ale anului. Pe locul patru al topului se plaseaza nou infiintata HVB Tiriac Bank (5,7%) iar pe locul al cincilea Banca Transilvania, care a crescut incet dar constant in ultimii cativa ani (4,75% din piata dupa primele noua luni). Marea "dezamagire" este ING care de pe locul patru a ajuns pe noua, cu 3,65% din totalul activelor.
Rentabilitate in scadere
Rentabilitatea bancilor romanesti s-a imbunatatit in prima jumatate a acestui an comparativ cu sfarsitul anului 2005, dar ramane sub nivelurile consemnate in anul precedent, potrivit BNR. Rentabilitatea activelor in sistemul bancar era, la jumatatea acestui an, de 1,7%, peste valorile de la finele primului trimestru (1,65%) si de la 31 decembrie 2005 (1,6%). Cu toate acestea, ROA ramane sub nivelurile din trecut, respectiv 2,27% la 30 iunie 2005, 2,37% la 31 martie 2005 si 1,98% la 31 decembrie 2004. O evolutie ascendenta a fost inregistrata in primul semestru si in cazul rentabilitatii capitalurilor. Indicatorul a urcat la 13,95%, de la 12,75% in martie 2006 si 12,66% in decembrie 2005.
ROE in sistemul bancar se plasa insa la 19,61% in iunie 2005, 19,02% in martie 2005 si 15,52% in decembrie 2004. Rata rentabilitatii de baza a scazut de asemenea, de la 115,12% in decembrie 2004 la 106,42% la 30 iunie 2006. Acest indicator se calculeaza ca raport intre veniturile din exploatare si cheltuielile din exploatare, excluzand influenta provizioanelor.
Masurile neortodoxe pun umarul la scaderea profitabilitatii
Masurile neortodoxe ale BNR reprezinta una dintre cauzele principale ale scaderii rentabilitatii bancilor. Neputand sa absoarba toate pierderile provocate de rezervele in marja, unele banci si le asuma pur si simplu micsorand astfel profitul. Explicatia este una pur tehnica. Daca bancile atrag depozite in valuta la o dobanda medie de 4%, ele sunt obligate sa plaseze 40% din volumul total al economiilor la Banca Nationala cu un castig de numai 0,7% pe an. Rezulta astfel pierderi de 3,3% pe care majoritatea bancilor si le recupereaza fie prin majorarea dobanzilor la credite, fie prin diminuarea celor la depozite, dar si prin reducerea cotei de profit. Judecata functioneaza la fel de bine si pentru lei in conditiile in care bancile ofera o dobanda de pana la 8,5% si primesc doar 1,3% de la BNR. In cazul monedei locale institutiile plaseaza 20% din depozite in Banca Centrala.
Un nou medaliat la orizont
La jumatatea anului 2007 va fi finalizata fuziunea dintre UniCredit
Sursa: www.curierulnational.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...