Tradeville: Investitiile in sectorul farmaceutic, recomandate pe termen lung


Data: 03.11.2010

Criza economica din Romania a scazut rata medie de crestere companiilor farmaceutice de la 22,5% la aproximativ 6%, dar valoarea pietei este estimata sa creasca cu aproximativ 5%, pana la 2.05 milioaneiarde de euro in 2010 deoarece companiile farmaceutice sunt influentate intr-o masura mai mica de ciclurile economice.

Tradeviile recomanda investitorilor ca o parte din portofoliul pe termen lung sa fie alocata sectorului farmaceutic pentru ca, in urmatorii ani, pe fondul fenomenului de imbatranire generalizata a populatiei, cererea de medicamente destinate afectiunilor cardiovasculare, sistemului nervos central sau afectiunilor respiratorii va creste.

Potrivit datelor Cegedim din 2009, un roman cheltuie in medie aproximativ 130 $ pe medicamente pe an, fata de media la nivel european care este de 560 $/locuitor/an.

Vezi analiza completa a sectorului farmaceutic



In prezent, la BVB sunt listate Antiobiotice Iasi, Biofarm Zentiva si Farmaceutica Remedia, compania din Iasi fiind singura societate in care statul roman este in continuare actionar majoritar. La preturile din octombrie 2010, actiunea Antibiotice Iasi are in continuare potential de crestere de 15% - 20% in urmatorul an. In acelasi timp, actiunea Biofarm este subevaluata in comparatie cu titlurile companiilor similioaneare din Europa si supraevaluata daca tinem cont de perspectivele de crestere pe termen lung a afacerilor companiei.

Evaluare comparativa a celor patru companii

Profitabilitate. Biofarm a avut cel mai ridicat randament al capitalurilor (14,4%) in 2009. Cu toate acestea, in ultimii 4 ani compania bucuresteana nu a reusit sa mentina un nivel stabil al indicatorului, acesta diminuandu-se de la 20% in 2005 la 8.9% in 2007. In 2008, Biofarm a inregistrat pierderi, motiv pentru care ROE nu a fost calculat. Desi inregistreaza un randament mai scazut al capitalurilor (ROE mediu intre 2004 - 2007 a fost de 12%) in comparatie cu Biofarm, Antibiotice a oferit mai multa stabilitate actionarilor. Compania ieseana a realizat profit in 2008 si 2009, in timp ce BIO a trecut pe pierdere in 2008 din cauza deprecierii portofoliului de actiuni.

Stabilitate. Lucrurile sunt destul de clare la acest capitol, pe parcurul ultimilioaneor 7 ani compania ieseana demonstrand ca este cea mai stabile. Profitul net pe actiune s-a dublat in 2007 fata de 2003, iar profitul mediu pe actiune din perioada 2007-2009 a fost cu numai 11.5% mai mic fata de cel dintre anii 2004 - 2006. Rezultatele obtinute de celelalte companii au fost considerabil mai slabe.

Pozitionare financiara. Biofarm si Zentiva inregistreaza niveluri ridicate ale ratei curente, de 6.6, respectiv de 7.35, companiile avand suficiente fonduri pentru a-si plati datoriile pe termen scurt. Spre deosebire de Biofarm care imprumuta aproximativ 12 milioane de lei pe termen scurt pe an, nivelul creditelor pe termen scurt al ATB este de 10 ori mai mare. In acest fel, cheltuielile cu dobanda si pierderile inregistrate din cauza diferentelor de curs valutar (majoritatea creditelor sunt in euro) afecteaza rezultatul din operatiuni financiare al Antibiotice Iasi cu efecte directe asupra profitului net.

In ultimii 3 ani, ATB a inregistrat pierderi din operatiuni financiare. In plus fata de activitatea de baza - productia si comercializarea de produse farmaceutice - Biofarm administreaza si un portofoliu de actiuni listate la BVB a carui valoare era la sfarsitul lui 2007 era de 42 milioan de lei. La 31 decembrie 2008, valoarea portofoliului s-a diminuat pana la 6.9 milioane, ceea ce a determinat o pierdere financiara de 35 de milioane de lei pentru Biofarm. Cu un profit operational de 14,5 milioane, in 2008 firma a trecut pe pierdere. In concluzie, desi poate aduce randamente peste medie in perioadele de boom economic, administrarea unui portofoliu de actiuni poate afecta considerabil profitabilitatea companiei in perioadele de criza.

Dividende. Datorita faptului ca statul roman este actionar majoritar prin Ministerul Sanatatii cu o detinere de 53%, Antibiotice Iasi a acordat dividende in 8 din ultimii 9 ani (perioada 2000-2008). Biofarm si Zentiva nu au acordat dividende in ultimii 8 ani, iar Farmaceutica Remedia a repartizat profitul investitorilor sub forma de dividende pentru anii 2007 si 2009. Din punct de vedere al stabilitatii financiare, compania ieseana (ATB) se detaseaza de celelalte, detinatorii de actiuni investind intr-o afacere solida, fara fluctuatii mari de la un an la celalalt.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor