Cand afli cati bani ai pe card, deja sunt mai putini.
Bagi cardul in bancomat ca sa vezi cati bani mai ai in cont, poti sa-ti iei adio de la o suma care variaza intre 2.000 si 12.000 de lei vechi, in functie de banca. Scoti bani de la bancomat, din nou esti taxat cu o suma ce poate varia de la cateva zeci de mii de lei la aproape 150.000 de lei.
Comisioanele de administrare
Banca va incasa bani chiar si pentru un card care zace cu lunile nefolosit in portofel. Majoritatea institutiilor de credit au introdus comisioane de administrare lunare sau anuale. Acestea pleaca de la cateva mii de lei vechi pe luna si pot ajunge si la cateva zecii de mii de lei pe luna.
Plati la comerciant fara comision
Singurele operatiuni care nu sunt taxate in prezent sunt platile la comercianti. Insa prea putini sunt cei care au suficienta incredere in vanzatori pentru a le da cardul.
Potrivit datelor VISA pentru Romania, de pe fiecare card se efectueaza doar doua plati la comerciant pe an. Chiar daca nu taxeaza detinatorii de carduri, bancile tot au de castigat de pe urma unor astfel de tranzactii. Comisioanele (de circa 0,2%) sunt suportate insa de vanzatori.
Taxe la bancomat
Retragerea de bani de la bancomat se plateste. Este recomandat ca sumele sa fie scoase de la aparatele bancii care a emis cardul, comisioanele fiind mult mai mici decat in cazul retragerilor de la bancomatele altor banci.
Astfel, la bancomatele bancii care a emis cardul, comisioanele sunt in general de 0,2%. In cazul in care sunt folosite ATM-urile altor banci, comisionul este, pentru majoritatea cardurilor, indiferent de emitent, de 25.000 de lei plus 0,5% din suma retrasa.
Majoritatea cardurilor emise in Romania pot fi folosite si in strainatate. Insa se platesc comisioane mai mari. In general, fiecare retragere este taxata cu o suma fixa - intre 2,5 si 4 euro, la care se adauga 1% din suma solicitata.
Un caz special este cel al BCR, care practica si un comision suplimentar de conversie valutara, egal cu 2% din suma retrasa in strainatate.
Mai mult, in cazul platilor in magazinele din afara, majoritatea bancilor percep un comision de 1%, desi astfel de operatiuni sunt efectuate gratuit in Romania.
Sursa: Evenimentul Zilei
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...