Aproximativ 50% dintre romani nu reusesc sa economiseasca niciodata, in timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrangeri de la alte cheltuieli si doar 2% fac economii fara a restrange cheltuielile, arata un studiu prezentat, miercuri, de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar.
In acelasi timp, 69% dintre cei intrebati au raspuns ca nu vor reusi sa economisesca in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 7% sunt siguri ca putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.
Pe de alta parte, intrebati daca vor reusi sa ia un credit in urmatorul an, 83% au raspuns ca nu, 2% ca da, iar 8% nu au putut spune sigur.
Totodata, cele mai puternice motive pentru a economisi indicate de cei chestionati sunt "pentru zile negre", "pentru siguranta si situatii neprevazute" sau "pentru viitorul copiilor". La polul opus, romanii sunt mult mai putin motivati sa economisesca in caz de somaj, pentru a investi intr-o afacere proprie sau pentru pensie.
De asemenea, sondajul arata ca suma medie economisita lunar este de 328 lei, reprezentand circa 16% din venitul lunar obisnuit al gospodariei. Dintre respondenti, doar 3% au declarat ca reusesc sa puna de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, in timp ce 5% au spus ca economisesc in medie 500-1000 lei pe luna, 10% intre 300 si 500 de lei, iar 29% au spus ca economisesc sub 300 lei.
Cei chestionati au spus ca au cea mai mica incredere pentru a-si plasa economiile, dintre diversele institutii enumerate, in fondurile de investitii si in bursa.
Astfel, intrebati cata incredere au in banci cand iau decizia de a economisi, 28% au raspuns deloc, 15% foarte putina, 26% putina, 18% multa si 5% foarte multa.
In privinta bursei, 41% au spus ca nu au deloc incredere pentru a-si plasa economiile, 15% foarte putina, 16% putina, 3% multa si 1% foarte multa.
Referitor la economisirea prin fondurile de investitii, 43% dintre cei chestionati au spus ca nu sunt deloc increzatori, 15% foarte putin, alti 15% putin, 4% au multa incredere si 1% foarte multa incredere.
Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar in octombrie 2009, pe un segment de populatia adulta, neinstitutionalizata, a Romaniei. Esantionul a fost de 1.199 subiecti. Eroarea maxima tolerata teoretica este de +/- 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...