Incepand de anul viitor, bancile vor fi obligate sa prezinte statistici privind structura pe sexe a creditelor acordate intreprinzatorilor, anunta Ruxandra Boros, consultant specializat pe dezvoltarea anteprenoriala in cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED), cu ocazia unei conferinte de presa organizata de ANIMMC.
La ora actuala, bancile din
Cu toate acestea, expertul ANIMMC, Mihaela Cristea a identificat un caz. Ea a spus ca in cadrul unui studiu de piata elaborat de aceasta agentie, una dintre femeile de afaceri a recunoscut ca a pornit la drum pe propriile forte, tocmai din cauza faptului ca a fost `victima` unei astfel de discriminari la locul de munca, nefiind promovata pentru ca era femeie. Prin urmare, a decis sa treaca de cealalta parte, a angajatorilor, pentru a elimina total astfel de discriminari, angajand si promovand in egala masura femeile, barbatii, in functie de competenta.
Daca la noi astfel de `cazuri` raman la un nivel declarativ, in Franta insa, rezultatele unui studiu realizat in urma cu doi ani a scos la iveala faptul ca angajatii sunt remunerati in functie de sex. Concret, femeile primesc doar 75% din salariul unui barbat, desi se afla pe aceeasi pozitie in cadrul companiei.
In
Mai mult de o treime dintre firmele nou infiintate in
Potrivit expertului al Agentiei pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), Mihaela Cristea: `Numarul firmelor care apartin femeilor este in crestere. Mai mult, rata de supravietuire a companiilor conduse de femei este mai mare decat cea a firmelor conduse de barbati`. Ea a explicat aceasta situatie prin faptul ca femeile sunt mult mai prudente si folosesc un management al riscului adecvat.
In ceea ce priveste structura personalului, majoritatea firmelor conduse de femei au unu sau doi angajati. De asemenea, procentul angajatilor femei scade invers proportional cu marimea firmei, ceea ce inseamna o rata de 17% puncte procentuale in functie de clasa de marime.
Potrivit aceluiasi studiu, peste trei sferturi din femeile implicate in microintreprinderi au copii, majoritatea fiind peste 16 ani. Astfel, cele mai multe reprezentante ale sexului frumos se ocupa personal de ingrijirea copiilor. Mai putin de 10% dintre dintre intervievate au raspuns ca sunt discriminate in afaceri, aceasta situatie fiind mai prezenta in agricultura, a mai spus Cristea.
In cazul unor probleme de lichiditate, firmele conduse de femei prefera sa plateasca mai intai imprumuturile contractate si impozitele catre bugetul consolidat de stat, inaintea salariilor propriilor angajati. Platile catre furnizori sunt cele mai amanate, urmate fiind de taxele locale, plata salariilor, precum si de impozitul pe venit si imprumuturi.
In acest an, agentia a alocat un buget de 500.000 de euro pentru `Programul de dezvoltare al culturii antreprenoriale in randul femeilor manageri`. Obiectivul vizat este acela de a facilita mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale.
Industria textila si cosmetica, preferate de anteprenoarele romance
Femeile de afaceri de la noi sunt atrase, in special, de industria textila si cea cosmetica, pe langa alte domeniile, destul de diferite, de la confectionarea de incaltaminte, training, servicii de turism, agro-turism, pana la florarii, patiserii, saloane de coafura, firme care produc mase plastice ori din industria metalurgica. Sectoarele in care reprezentantele sexului frumos sunt foarte putin active sunt: cercetare, industria petroliera si constructiile.
Un articol de: Nicoleta Margineanu
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...