Zece banci comerciale si o institutie financiara nebancara au trimis la BNR normele interne de creditare. Primele credite relaxate pot aparea pina la sfirsitul saptaminii. Unsprezece institutii financiare, din care zece banci si o institutie financiara nebancara apartinind de asemenea unui grup bancar, au depus pina ieri la Banca Nationala a Romaniei normele interne care le vor permite, in urma aprobarii, sa dea primele credite `relaxate` cu avans redus sau fara.
Numaratoare inversa la final
Termenul-limita de analiza a dosarelor, adica 30 de zile, se va scurge inca din cursul acestei saptamini in cazul bancilor care s-au miscat repede. Nu toate bancile mari din top 5 au depus la BNR setul de norme interne, iar altele nu s-au grabit. Spre exemplu, numarul 1 din sistem, BCR, lucreaza inca la ele, iar Raiffeisen Bank, cea de pe locul 3, a depus documentatia zilele trecute. Surse apropiate procesului de validare a normelor ne-au spus ca unele dosare au fost retrimise la banci pentru completari. `Multi bancheri au jubilat la ridicarea restrictiilor impuse de la nivelul BNR, dar cind au vazut cerintele pe care trebuie sa le indeplineasca normele lor interne, au preferat sa se supuna regulamentelor vechi`, explica aceleasi surse numarul totusi limitat al institutiilor financiare aflate in analiza la Directia de Supraveghere din banca centrala. `Modificarea sistemului de lucru nu este ceva foarte simplu si probabil din aceasta cauza multe banci ezita inca sa trimita normele interne spre validare pentru a evita surprize neplacute`, apreciaza Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Primul venit, primul servit
Radu Ghetea, presedinte Alpha Bank, se asteapta ca banca pe care o reprezinta sa primeasca zilele acestea OK de la banca centrala. `Zilele acestea asteptam rezultatul analizei BNR si, daca normele vor fi validate, vom incepe imediat creditarea in noile conditii`, spune Ghetea. Grecii de la Alpha au fost de altfel primii din piata care au anuntat un avans redus, de maximum 15% la produsele de credit ipotecar, imediat dupa publicarea noului regulament privind creditarea persoanelor fizice. Si BRD SocGen, numarul 2 al pietei bancare din Romania, va intra in `piinea` creditelor relaxate pina la sfirsitul lunii in curs, deoarece a depus documentatia necesara din martie. BRD nu a anuntat inca nici un produs bancar ce va fi vindut in noile conditii, insa surse din banca ne-au declarat ca toate segmentele de creditare pentru persoanele fizice vor fi vizate.
Informatia pozitiva despre clienti - esentiala
Printre bancile care au depus normele interne spre validare se numara cele care au consimtit sa transmita la Biroul de Credit informatiile pozitive despre clienti. Regulamentul responsabilizeaza mai mult bancile in stabilirea cheltuielilor lunare care trebuie deduse din veniturile clientilor, iar informatia pozitiva furnizata de Biroul de Credit este esentiala, intrucit devine singura metoda de a certifica inexistenta, sau din contra, a cuantumului altor angajamente de plata care ar trebui luate in calcul.
Un articol de: Daniel Oanta
Sursa: Cotidianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...