Sistemul bancar brazilian foarte strict, considerat prea incarcat, pana acum, a devenit, brusc, un model pentru liderii G20, dupa ce a reusit sa treaca prin criza economica fara sa inregistreze niciun faliment.
Recesiunea mondiala a atras atentia asupra reglementarii slabe in domeniul bancar, lucru ce a condus, de fapt, la problemele financiare grave.
Insa, in Brazilia, prezenta puternica a bancilor de stat au generat destule lichiditati pentru a sustine economia, intr-un moment in care bancile private au sistat creditarea. De asemenea, piata relativ nedezvoltata a tarii din America Latina in privinta imprumuturilor si a ipotecilor a insemnat ca institutiile financiare de acolo erau mult mai putin vulnerabile la problemele care au daramat sistemul bancar american.
Insa, cele mai importante aspecte ce au protejat Brazilia sunt cerintele de capital foarte stricte si supravegherea atenta a bancii centrale asupra intregului sistem, cred analistii.
"Bancile braziliene n-au avut probleme datorita reglementarilor foarte stricte, evitandu-se, astfel, o criza de lichiditati pe pietele locale, dar si problemele legate de solventa. Astazi, Brazilia poate fi un model in domeniul reglementarii bancare", a declarat, pentru Reuters, Ceres Lisboa, analist la agentia de rating Moody\'s Investors Service din Sao Paulo.
In ce consta sistemul brazilian
Regulile dupa care se ghideaza bancile din Brazilia au fost introduse dupa 1995, dupa o serie de mini-crize, care au obligat tara sa adopte versiuni mai stricte ale normelor internationale.
Potrivit acordului Basel II, o colectie de standarde pentru sistemul bancar global, bancile trebuie sa finanteze minimum opt procente din activele riscante cu propriul capital. In Brazilia, nivelul este de 11 procente, iar unele institutii au un capital chiar mai ridicat.
De asemenea, Brazilia are o definitie mai restrictiva a capitalului. Astfel, pentru utilizarea unor instrumente hibride, bancile trebuie sa obtina aprobari speciale din partea bancii centrale.
Aceasta din urma are si puterea de a monitoriza investitiile bancare si de a verifica gradul de risc implicat.
Datorita rezervelor valutare mari cerute de banca centrala, criticata pentru incetinirea cresterii nivelului de creditare, tara nu a avut probleme in momentul crizei institutiilor de credit. Banca centrala a fost capabila sa asigure lichiditati, in timp ce autoritatile monetare din alte tari au fost obligate sa injecteze sume imense pentru a mentine sistemul functional.
Mai bine, dar nu perfect
In ciuda unui sistem financiar mult mai rezistent, Brazilia a intrat in recesiune in primul trimestru din 2009. Companii importante, precum producatorul alimentar Sadia, au suferit pierderi mari.
Din aceasta cauza, liderii G20, ce se vor intalni in perioada 24 - 25 septembrie, la Pittsburgh, vor alege, probabil, un amestec de masuri culese din diverse sisteme din intreaga lume, ce si-au dovedit avantajele in fata unei crize mondiale.
Intre timp, unii economisti se tem ca marile puteri mondiale vor intarzia sa aplice un nou set de reguli, mai ales dupa iesirea din recesiune, ramand, astfel, vulnerabile in fata caderilor economice.
"Regulile stricte au salvat Brazilia. Acum este momentul pentru tarile dezvoltate, care se credeau imune, sa devina umile si sa adopte parametri pe care i-a impus Brazilia", a declarat Gustavo Loyola, fost guvernator al bancii centrale braziliene.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...