Si bancile iau spaga


Data: 08.02.2007

.. de la clienti, evident! De ce? Ca sa le acorde credite. Romanii sunt obisnuiti sa plateasca cate o mica `atentie` doctorului, politistului din trafic, controlorului din tren si functionarului public.


Bancile au sesizat acest detaliu si incearca sa profite din plin de predispozitia cetatenilor de a da un bonus pentru serviciile primite. Ceea ce diferentiaza spaga de la banca de una clasica este modul in care se plateste. Daca mita de zi cu zi se achita pe sub mana, la banca spertul este institutionalizat, fiind prevazut in termenii contractuali. Spaga pe care o platesti bancilor poarta denumirea de `comision de acordare` si se achita procentual din valoarea imprumutului.

Cum este posibil ca o banca sa ma comisioneze pentru ca-mi acorda un credit? Simplu! Iti ia bani pentru ca-ti face o favoare. Te primeste in `Grupul fraierilor lezati de titlul de clienti`. Aceasta este explicatia hilara a situatiei. Nici un bancher nu a putut sa-mi explice motivele logice pentru care un client achita aceasta taxa. In sine, ratiunea comisionului de acordare (o denumire total nefericita!) este ingrosarea profitului bancii. Si pentru ca acesta sa devina tot mai dolofan, institutia de credit este nevoita sa inventeze tot felul de comisioane cu nume de pretexte.

Partea proasta este ca taxa cu pricina se situeaza undeva la 2% la cele mai multe banci (daca esti norocos poate fi si mai mare!) si se percepe la acordarea creditului. La un imprumut de 50.000 de euro, trebuie sa platesti 1.000 de euro. Si pentru ca romanii nu prea au banii astia, banca s-a gandit sa se muleze dupa profilul clientului mioritic. Si ce face? Il imprumuta si cu aceasta suma. Cum? Ii opreste din creditul aprobat. Asa se face ca la un imprumut de 50.000 de euro pleci acasa cu 49.000. Practic, nici cei 49.000 de euro nu raman intregi pentru ca intervine un alt comision (care mie imi da fiori reci pe sira spinarii!), poreclit `de retragere numerar`. Valoarea lui ajunge cel mai des cam la 0,5% din suma `retrasa`. Asa ca mai lasi la ghiseu 245 de euro.

Pentru a intelege inutilitatea comisionului de acordare, trebuie sa vedem care este situatia in tarile vest-europene. Spre exemplu, bancile din Anglia NU apeleaza la un asemenea comision, dar percep in schimb o suma fixa la acordarea creditului in genul `comisionului de analiza`, made in Romania. Culmea tupeului este ca unele banci autohtone nu se multumesc sa-si faulteze clientii cu un comision platibil la inceputul contractului. Ci cu doua! Adica te comisioneaza si pentru analiza si pentru acordare. Nu vreau sa pacatuiesc exagerand povestea cu acest comision de acordare. Probabil bancherii vor exemplifica o serie de cheltuieli survenite in activitatea institutiilor de credit pentru a justifica existenta lui. Totusi, cred ca pentru confortul psihic al clientilor, bancile ar trebui macar sa-l redenumeasca.

M-am ratacit deja in comisioanele bancare, fapt pentru care ma opresc aici. Poate continuati voi! Cu exemple de comisioane `inutile`..

Sursa: Blog Cornel Dinu

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor