Sezonul executarilor silite: cu cat vand bancile locuintele datornicilor


Data: 18.08.2011

Incepand din 2010, numarul licitatiilor pentru vanzarea bunurilor executate silit a crescut intr-un ritm proportional cu cel al restantelor inregistrate de clientii bancilor.

Daca in 2008 imprumuturile neperformante cumulau 3,3 miliarde lei, valoarea creditelor restante mai mari de 20.000 lei a ajuns in iunie 2011 la 18 miliarde lei, potrivit datelor bancii nationale.

Totodata, restantele mai mari de 30 de zile, inregistrate la Biroul de Credit, au atins in iunie 6,6 miliarde lei, iar creditele scoase in afara bilantului au ajuns la 239,3 milioane lei (aproximativ 56 milioane euro).

In conformitate cu Regulamentul nr.5 din 22 iulie 2002 privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, bancile pot scoate credite in afara bilantului cand restantele depasesc 360 de zile, cand s-a declansat procedura de executare silita in cazul persoanelor fizice sau juridice sau instanta a dat hotararea de deschidere a procedurii de faliment.

Asadar, creditele sunt scoase in afara bilantului cand se epuizeaza toate caile legale de recuperare si se ajunge la executare silita. Avand in vedere prabusirea preturilor de pe piata imobiliara, bancile au recurs la executare silitata doar in ultima instanta, in situatia in care orice forma de negociere intre client si banca a esuat, iar restructurarea sau reesalonarea creditelor nu au reprezentat solutii viabile.

Odata demarata procedura de executare silita, bunurile sunt evaluate si valorificate cel mai adesea prin vanzare la licitatie publica.

Astfel de licitatii ar putea reprezenta, in unele cazuri, adevarate oportunitati pentru achizitionarea unei locuinte la un pret promotional. Totusi, preturile de pornire sunt stabilite de creditor si sunt uneori mult mai ridicate decat preturile de pe piata.

Ofertele bancilor

Banci precum Alpha Bank, Credit Europe Bank, Banca Romaneasca, BCR, Bank Leumi, CEC Bank, UniCredit, Raiffeisen, BRD, OTP Bank afiseaza bunurile scose la licitatie pe site-urile proprii.

La Bank Leumi, pentru un apartament cu trei camere, in suprafata utila de aproape 72 metri patrati, pretul de pornire a licitatiei este 104.700 euro.

Un apartament cu 4 camere, cu o suprafata de circa 78 metri patrati, are pret de pornire de 75.000 euro la Banca Romaneasca. Pretul de pornire este cu 25% sub valoarea evaluata, conform Codului de procedura silita, se precizeaza pe site-ul bancii. Atentie, participantii vor plati o cautiune de 10% din pretul evaluat, si nu din pretul de pornire.

CEC Bank scoate la vanzare un apartament cu doua camere, cu 111.864 RON, cu o suprafata utila de 38 metri patrati.

Daca ofertele bancilor vi se par tentante, iata care sunt pasii ce trebuie urmati pentru o astfel de achizitie. In primul rand, trebuie sa transmiteti executorului bancar o oferta de cumparare, alaturi de plata unei cautiuni de 10% din pretul de pornire a licitatie. Suma va fi depusa in contul specificat de creditorul care scoate la licitatie bunul.

Asigurati-va ca dispuneti de banii necesari pentru cumpararea bunului, intrucat adjudecatarul este obligat sa depuna intregul pret, in numerar, cu ordin de plata sau orice alt instrument legal de plata, inainte de emiterea actului de adjudecare.

Sursa: Efin.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor