Schimbul valutar scumpeste semnificativ creditele in franci elvetieni


Data: 25.09.2006

Saptamana Financiara titreaza in ultima editie: `Creditele in franci elvetieni, la fel de scumpe ca si in euro`. Desi imprumuturile in deviza elvetiana sunt mai ieftine decat cele in moneda europeana, schimbul valutar aduce pierderi celui care se crediteaza in aceasta valuta.

Ziarul Financiar scrie despre succesul pe care l-au avut bancile in vanzarea de produse prin canale de distributie alternative, precum 'creditele online'. Evenimentul Zilei il prezinta pe `cel mai tanar mare bancher din Romania`, presedintele UniCredit Romania, Rasvan Radu.

`Majoritatea tranzactiilor imobiliare sunt efectuate in euro, mai rar in lei, vanzatorul imobilului neavand nevoie de franci elvetieni. Astfel, cel care solicita un astfel de credit pierde intre aproximativ 1,5 si 3% din valoarea imprumutului calculata prin cursul BNR prin schimb valutar, imediat dupa acordare. Odata ce creditul este luat, chiar si cea mai avantajoasa forma de schimb valutar scoate din buzunarul clientului suficienti bani cat sa egaleze conditiile de creditare ale creditului in euro`, explica Saptamana Financiara.

Oferind un exemplu pe cursul BRD, Saptamana Financiara noteaza ca schimbul valutar din moneda elvetiana in euro genereaza o pierdere mai mare decat cea data de schimbul in lei. `Pierdere care, adaugata la dobanda`,  scrie publicatia, `urca in total costul creditarii pana aproape de cel al imprumutului in euro, intrucat in oferta bancii comisioanele sunt egale, indiferent de valuta creditarii`.

Orientarea bancilor catre canale alternative de vanzare da roade. `Cererile online de credite cresc vanzarile`, titreaza Ziarul Financiar astazi, bancile obtinand rezultate notabile pe acest segment. `BCR acorda in medie 500 de in fiecare luna; la BRD optiunea de contractare online a unui credit aduce, in fiecare luna, aproximativ 2.500 de cereri, iar valoarea medie a unui credit acordat este de 2.000 de euro; Volksbank, un jucator din al doilea esalon care preseaza puternic pe dezvoltare teritoriala, a acordat finantari de peste 2 milioane de euro numai in iulie si august, primele doua luni de functionare a acestui `, scrie ZF.

Ziarul Financiar explica insa ca acest 'credit online' nu se obtine practic `prin accesarea site-ului de Internet`, serviciul permitand clientului `sa obtina o precalificare si inclusiv sa stabileasca sucursala unde va fi asteptat pentru a semna contractul de finantare`. Potrivit directorului Directiei Studii si Dezvoltare Produse din cadrul BRD, Rosaura Stanescu, aceste canale de distributie `vor sustine in perspectiva vanzarile de produse, insa nu vor putea sa inlocuiasca relatia clasica ofiter al bancii -client`.

`Cel mai tanar mare bancher din Romania vrea locul trei pe piata`, titreaza Evenimentul Zilei. Este vorba despre Rasvan Radu, actualul presedinte al UniCredit Romania si viitorul presedinte executiv al bancii care va aparea dupa fuziunea HVB Tiriac si UniCredit. `La 41 de ani, Radu va fi cel mai tanar presedinte al unei banci mari din Romania`, noteaza Evenimentul Zilei, care realizeaza un portret al presedintelui UniCredit Romania.

In privinta fuziunii, Rasvan Radu vorbeste de riscurile acestei intreprinderi, subliniind ca cele mai importante sunt legate de `integrarea celor doua sisteme informatice si de parcurgerea pasilor legali pentru contopirea bancilor`, la care presedintele UniCredit mai adauga unul. `Exista riscul ca unii clienti sa fie intr-un anumit moment nemultumiti din cauza focusului bancii si spre integrare... Exista posibilitatea sa nu putem fi la fel de performanti in ceea ce priveste serviciile in fiecare moment pana in clipa integrarii`, declara Rasvan Radu in Evenimentul Zilei.

Lansarea UniCredit pe segmentul de retail este un alt aspect interesant abordat de Evenimentul Zilei in dialogul cu Rasvan Radu. In primul semestru al lui 2006, numarul de clienti de retail s-a dublat fata de aceeasi perioada a lui 2005, insa presedintele UniCredit nu dezvaluie cresterea numarului de clienti de la o luna la alta. `Este un indicator pe care nu vreau sa-l prezint pentru ca este important pentru concurenta. Exista cresteri importante, care pe noi ne satisfac`, declara in Evenimentul Rasvan Radu.
Un articol de: Bogdan Popescu

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor