Scaderea dobanzii BNR nu sperie speculatorii straini


Data: 04.05.2007

Decizia bancii centrale mentine sansele ca, la sfarsitul anului, rata inflatiei sa scada pana la 4%. Banca Nationala a redus rata dobanzii de politica monetara de la 7,50% la 7,25%. Scaderea inflatiei peste asteptari este unul dintre motivele care au stat la baza acestei decizii. Dar este aceasta masura riscanta sau nu pentru economia romaneasca?

Scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale a fost intuita de unii analisti economici. Mai mult, unele asteptari indicau o scadere chiar cu 0,50 puncte procentuale.

Oficialii Bancii Nationale au justificat decizia de reducere a ratei dobanzii de politica monetara pe baza evolutiei procesului dezinflationist. Astfel, rata anuala a inflatiei a fost, in luna martie, de 3,66%, in scadere de la 4,87% la sfarsitul anului trecut. `Se remarca scaderea ratei anuale a inflatiei de baza, care, calculata fara impactul taxei pe viciu, a coborat la nivelul de 2,8%.

Analistii estimeaza o noua scadere a dobanzii

Aceasta scadere reflecta atat mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive, cat si implicatiile favorabile ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana in sensul intensificarii concurentei pe piata bunurilor`, spun oficialii BNR. Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, se astepta la o scadere cu 50 de puncte de dobanzii BNR. Aceasta a fost cea de-a treia decizie consecutiva de reducere a ratei. `In urmatoarele sedinte al Consiliului de administratie al BNR, ma astept la o noua scadere pana la 7%`, ne-a declarat Dumitru.


Asta pentru ca, atat timp cat evolutia trecuta a inflatiei a fost peste asteptari, iar estimarile indica un rezultat bun al indicelui preturilor de consum nu sunt motive pentru a mentine rate ridicate ale dobanzii. Asta si pentru ca fondurile speculative straine sunt atrase de dobanzi ridicate. `Cred ca acesta este motivul pentru care oficialii BNR au decis sa reduca rata dobanzii cu numai 0,25 puncte procentuale, pentru a nu speria investitorii straini`, adauga analistul-sef al Raiffeisen Bank.

Riscuri asupra economiei romanesti

Totodata, pana la sfarsitul anului curent, rata inflatiei ar putea ajunge aproape de tinta bancii centrale  4%.

Pe langa asteptarile pozitive legate de economia nationala, nu intarzie sa apara si o serie de atentionari asupra riscurilor ce se pot materializa in perioada urmatoare. Analistii Danske Bank, cea mai mare institutie de credit din Danemarca, sustin ca deciziile de a reduce dobanda de politica monetara cu 1,50 puncte procentuale (cumulat in cele trei sedinte consecutive) s-ar putea intoarce impotriva Bancii Nationale. `In primul rand, cererea interna creste in continuare intr-un ritm accelerat, la fel ca si salariile. In al doilea rand, credem ca exista riscul unor iesiri masive de valuta din Romania, pentru ca o dobanda de 7,25% pare sa nu acopere suficient riscul generat de un deficit de cont curent de peste 12% din Produsul Intern Brut`, arata raportul publicat de Danske Bank.

In plus, analistii straini atrag atentia asupra crizei politice care, cel putin pana in acest moment, a fost ignorata de jucatorii din piata financiara. `In acest context, trebuie notat ca Ungaria ofera o dobanda de 8%, in contextul unor dezechilibre externe mai mici decat in Romania. Atunci, de ce sa investim in lei, si nu in forinti?`, subliniaza raportul Danske Bank. Totusi, trebuie precizat ca analistii danezi au printre cele mai pesimiste asteptari legate de economia romaneasca si s-ar putea numara printre fondurile care aduc bani in tara noastra pentru a profita de nivelul dobanzilor si de aprecierea leului.


Astazi, oficialii Bancii Nationale vor prezenta raportul asupra inflatiei ce va contine si prognoza de baza pentru urmatoarele opt trimestre.

Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor