Data: 30.08.2011
Etapa de panica in privinta zonei Euro pare a fi lasata in urma. Chiar daca recent apele s-au involburat din nou in Grecia, ducand valoarea platita pentru datoria Greciei la niveluri âridicoleâ, traduse in randamente de peste 47% pentru imprumuturi pe 2 ani, moneda unica europeana a evitat febra, scuturand pietele valutare doar cu unele "stranuturi", se arata in analiza X-Trade Brokers.
"Comenzile de bunuri de folosinta indelungata au readus increderea ca incetinirea economiei SUA este poate doar o dezechilibrare, iar traiectoria de crestere va fi reluata. Cel mai important a fost insa mesajul de incredere venit din partea liderului Federal Reserve, care a semnalat ca economia americana isi continua revenirea treptata si, in cazul in care va fi nevoie, va apela la instrumente de politica monetara. De aici si pana la a anticipa o noua deblocare a lichiditatilor pentru sistemul financiar a fost doar un pas si unii investitori l-au facut, redevenind astfel interesati de cumpararea de actiuni", a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
Francul elvetian a avut de suferit dupa sugestia unei noi actiuni de sprijin monetar din SUA, care a linistit spiritele, reducand apetitul pentru adapostirea capitalurilor in Elvetia. Francul a continuat astfel o tendinta imprimata dupa aprecierea alerta pana aproape de paritate cu Euro. La scaderea sa a contribuit insa puternic amenintarea din partea SNB (Banca Centrala a Elvetiei) prin fixarea unui curs de schimb intre Euro si franc, impreuna cu discutiile privind trecerea la dobanzi negative- practic o taxare a celor care insista sa isi schimbe rezervele in franci. "Francul a pierdut in doua saptamani aproape 18% in fata Euro, aducand un balon de oxigen celor care au de platit credite in aceasta moneda. Pentru o vreme apele par sa se fi linistit. In departare insa e posibil sa apara din nou furtuni in acest sens", a precizat Victor Safta.
In fata leului, francul a pierdut mai bine de 10%, ajutat si de intarirea monedei noastre in fata Euro. Romania isi pastreaza aura de stabilitate relativa intre monedele din regiune, fapt ilustrat de performanta buna a leului in fata Euro, pe miscarea de revenire a pietelor. Continuarea reformelor in sistemul public trebuie completata insa de programe pentru impulsionarea cresterii economiei, inclusiv prin reducerea si simplificarea unor taxe. Romania este insa legata de blocul european, iar o incetinire a economiei acestuia s-ar putea transmite si la noi, cu un decalaj de pana la o jumatate de an, arata analistii X-Trade Brokers.
Perspectivele privind economia globala sunt nuantate de mesajul altor bancheri centrali prezenti la Jackson Hole: guvernele trebuie sa ia masuri pentru a sprijin angajarile si cresterea economica, altfel ansamblul mondial ar putea aluneca din nou in recesiune. "Linia de demarcatie dintre avans economic si recesiune a devenit mai subtire, iar tendinta de incetinire trebuie franata prin politici publice. Perioada de acalmie ar putea fi folosita pentru o pozitionare favorabila inaintea unor zdruncinari ulterioare. In situatia in care francul ar urma linia de depreciere, o convertire a creditului in alta moneda - de preferinta leu - ar putea deveni o optiune interesanta", a aratat Victor Safta.