Sase salarii medii pentru un credit ipotecar


Data: 12.10.2006

`Venitul necesar pentru un credit imobiliar a urcat la sase salarii medii`, aflam astazi din pagina 6 a cotidianului Gandul. Asta in conditiile in care in anul 2003 era necesar un venit de 4,8 salarii. In contexul acestor informatii privind evolutia venitului necesar pentru un credit ipotecar, Curierul National prezinta in pagina 5 o alternativa la imprumutul clasic: `Casa `.

Ziarul Financiar scrie despre o noua amanare  la depunerea ofertelor finale pentru CEC, motivul fiind o `revelatie` a autoritatilor romane. `Venitul necesar pentru un credit imobiliar a urcat la sase salarii medii`, aflam astazi din pagina 6 a cotidianului Gandul. Asta in conditiile in care in 2003 era necesar un venit de 4,8 salarii.
Informatiile sunt furnizate de vicepresedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, care precizeaza ca este vorba despre un credit pentru achizitia unui apartament de 50 mp.

`Salariu mediu a crescut din anul 2003 de la 130 euro la 210 euro, in timp ce pretul apartamentelor s-a majorat de la 400 de euro pe metru patrat la 1.000 euro pe metrul patrat`, explica oficialul Alpha Bank aceasta evolutie. Acesta apreciaza ca, in conditiile continuarii acestui trend si mentinerii de catre BNR a criteriilor de acordare a imprumuturilor de consum, `numarul de solicitanti eligibili de credite imobiliare si ipotecare se va diminua`.

De ce creditul de consum? Intrucat, explica Oprescu in Gandul, `o parte din creditele de consum sunt cele de nevoi personale, care sunt garantate cu ipoteca`. In aceste conditii, datele statistice, care arata ca la jumatatea anului nivelul creditelor ipotecare a ajuns la 1,9 miliarde euro, nu sunt `tocmai reale`, valoarea imprumuturilor ipotecare fiind practic de 3,1 miliarde euro.

In contexul acelorasi informatii despre evolutia venitului necesar pentru un credit ipotecar, Curierul National prezinta in pagina 5 o alternativa la imprumutul clasic: `Casa `. Finantarea achizitionarii unui imobil pe firma a fost lansata de banci sub denumirea de `credit de investitii`, scrie publicatia, majoritatea avantajelor acesteia fiind `de ordin fiscal`.

Astfel, noteaza Curierul National, `o firma ce achizitioneaza un imobil prin intermediul unui credit este scutita de TVA`. De asemenea, `daca in cazul creditelor pentru persoanele fizice rata lunara nu trebuie sa depasasca 35% din venitul contractantului, in cazul unei micronitreprinderi rata poate ajunge si la 85% din veniturile firmei`. Conditia solicitata de majoritatea bancilor este ca `persoana juridica ce va contracta finantarea sa fi avut profit cel putin un an`.

`Inca o amanare la depunerea ofertelor finale pentru CEC`, titreaza Ziarul Financiar, precizand ca `nici ieri Comisia de privatizare a bancii nu a stabilit un termen pentru depunerea ofertelor finale`. Motivul este, noteaza ZF, o `revelatie`: `proiectul contractului de privatizare nu stabileste cum isi poate conserva statul participatia de 25% in cazul in care castigatorul va dori sa fuzioneze CEC cu filiala pe care deja o detine pe piata`.

Astfel ca va fi prezentat un memorandum care `vizeaza o modificare a formei finale a contractului de privatizare`, iar dupa aprobarea acestei modificari `va fi stabilit si termenul limita pentru depunerea ofertelor financiare imbunatatite`.

In pagina 4 Ziarul Financiar scrie despre o `convergenta` pe piata bancara: `marjele la lei s-au apropiat de cele la euro`. Astfel, subliniaza ZF, `marjele de dobanda la lei ale bancilor au ramas in august, pentru a patra luna consecutiv, la aproape 7%`, in timp ce la euro `se mentin in apropiere de nivelul de 6%, tot din luna mai`. Fata de aceeasi perioada a lui 2005, marjele `s-au ingustat sensibil`: cu 4,5 puncte procentuale pentru lei si cu 6,7 pentru euro.

In privinta costului creditului, Ziarul Financiar noteaza ca acesta `a ramas constant, in ciuda intaririi politicii monetare din iunie`, insa, potrivit vicepresedintelui BCR, Dan Bunea, este asteptata o `tendinta de scumpire a creditelor`.  Aceasta stabilitatea a costurilor imprumuturilor a survenit, apreciaza ZF, `in contextul in care bancile au facut miscari divergente in aceasta perioada -in timp ce unii jucatori au majorat dobanzile la credite 'agresive' lansate in primavara, altele au micsorat costurile, chiar daca numai in cadrul unor oferte promotionale`.
Un articol de: Bogdan Popescu

Sursa: www. bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor