Romanii vor fi nevoiti sa imprumute mai putini bani


Data: 23.10.2006

Noile norme BNR ce vor avea ca efect o noua restrictionare a creditarii au intrat de ieri in vigoare. `Imprumuturi mai mici la acelasi salariu`, titreaza in acest sens Cotidianul, acesta fiind cel mai important efect pe care il au noile reguli impuse de banca centrala. De asemenea, creditul `doar cu buletinul` a disparut, Gandianul notand ca acesta a fost inlocuit de alte instrumente de finantare. Bursa vine cu o alta perspectiva a pietei imprumuturilor: `Creditele pe termen lung in lei... cresc de doua ori mai repede decat cele pe termen scurt`.

`Banca centrala a stabilit ca societatile care dau imprumuturi populatiei vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientilor toate costurile creditarii, inclusiv comisioanele aferente creditelor acordate`, explica Cotidianul cerintele noii norme BNR.
De aceasta reglementare sunt afectate in aceeasi masura atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare (IFN), care se vor supune de acum inainte acelorasi reguli. De asemenea, un alt efect este si disparitia creditului `doar cu buletinul`. Partea buna este ca ar putea scadea dobanzile practicate de IFN-uri, dupa cum noteaza Cotidianul, `care in acest fel vor putea stopa declinul vanzarilor`.

La randul sau, Gardianul prezinta modificarile pe care le aduce pietei creditarii noua norma BNR si titreaza `Creditul doar cu buletinul, inlocuit de alte instrumente de finantare`. Astfel, Altex a apelat la `Creditul fara costuri`, iar Estima Finance a pregatit clientilor magazinelor Domo cinci noi produse financiare. `Singurul lant de magazine care nu va renunta, in ciuda reglementarilor BNR, la creditul doar cu buletinul, va fi Flanco`, noteaza Gardianul.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR, noile norme urmaresc `sa restranga ritmul de crestere al creditelor, pentru ca exista un decalaj mare intre cererea de consum si oferta interna de bunuri si servicii`. Bancherii insa considera ca noile conditii `nu vor afecta prea mult cererea`. Pe de alta parte, de data aceasta bancile nu prea au cum sa-si ajute clientii. `Nu prea avem ce face. Ca sa ajute clientii, o banca trebuie sa-si asume foarte multe riscuri`, declara in Gardianul Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania.

Bursa vine cu o alta perspectiva a pietei imprumuturilor: `Creditele pe termen lung in lei cresc de doua ori mai repede decat cele pe termen scurt`. Astfel, imprumuturile cu scadente de peste 5 ani `s-au extins cu 140% in perioada august 2005-august 2006`, in cele pe termen scurt (cu scadente de pana la un an) `s-au majorat cu circa 70%`.

Principala explicatia a acestei evolutii este, scrie Bursa, faptul ca `bancile au prelungit scadentele creditelor de nevoi personale, ajutandu-si astfel clientii care nu ar fi putut sa se imprumute din cauza masurilor administrative ale BNR`. Concluzia: `de fapt ca suntem saraci si avem nevoie de mai mult timp pentru a returna un credit de consum`.

In privinta evolutiei costurilor imprumuturilor in lei in perioada mentionata, Bursa scrie ca dobanzile `au scazut cu 7 puncte procentuale`. Costul creditului nu s-a diminuat insa in aceeasi masura, adauga publicatia, intrucat scaderea dobanzilor a foat compensata de `introducerea de diverse alte comisioane`. La euro insa, dobanda a scazut `mult mai incet decat la lei`, cu numai 0,2 puncte procentuale fata de 2005, diferenta calculata la dobanda medie pe piata.

Tot Bursa ne ofera si informatii despre privatizarea CEC. Potrivit unor surse oficiale apropiate tranzactiei, `in aceasta saptamana, forma finala a contractului de privatizare a CEC ar trebui sa parvina comisiei de privatizare`.

`Parlamentul trebuie sa decida daca statul doreste sau si pentru cat timp sa pastreze o participatie de 25% in CEC`, scrie Bursa, precizand ca termentul vehiculat este de 2-3 ani. Aceasta participatie ar impiedica fuziunea filialelor din Romania ale celor doua banci ramase in cursa -NBG si OTP -cu CEC. In aceste conditii, noteaza publicatia, se pune problema `pretului sau chiar a disparitiei ofertantilor`.
Un articol de: Bogdan Popescu

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor