Fondurile importante de pensii private, ce transforma un pensionar pasiv intr-un investitor, constituie o componenta importanta a economiei romanesti, care necesita o dezvoltare in urmatorii ani, a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, la un seminar pe tema pensiilor administrate privat.
Totodata, acesta a afirmat ca 2007 este primul an in care se pot face previziuni pe termen lung datorita indicatorilor macroeconomici foarte buni. Astfel, Vosganian a apreciat ca in anul 2015 contributiile la sistemul de pensii administrate privat vor fi cu mult mai mari decat in 2008, avand in vedere ca salariul mediu net se va situa la circa 500 de euro.
In cativa ani vom creste nivelul contributiilor la 7-8%
Ministrul Economiei si Finantelor a aratat ca sistemul de pensii private debuteaza cu o contributie de doar 2%, spre deosebire de alte tari, care au inceput cu 7-8%, deoarece in Romania exista o oarecare reticenta fata de acest sistem, iar populatia trebuie convinsa de functionalitatea lui. Ministrul a continuat aratand ca reducerea nivelului pensiilor de stat cu 2% are loc in acelasi moment cu diminuarea contributiilor sociale. `In urmatorii ani vom putea sa crestem si noi, treptat, nivelul contributiilor, pana la 7-8%. Dar simultan vom reduce contributiile sociale`, a adaugat Vosganian.
Totodata, acesta a explicat ca daca scadeam contributiile sociale cu 6% in 2008 si pensiile publice cu 2%, rezulta un procent de 8%, nivel cu care a inceput Polonia sistemul de pensii administrate privat. Conform acestuia, contributiile la asigurarile sociale vor fi reduse anul viitor cu 6%, daca bugetul pentru 2008 va putea suporta aceasta reducere.
Vosganian: Nu vreau sa spun ca peste 25-30 de ani vor fi doar pensii private
Dupa ce sistemul de pensii administrate privat va deveni functional si va elimina partial presiunea pe buget, persoanele a caror varsta depaseste 45 de ani vor putea fi beneficiarele unor pensii de stat mai mari, a mentionat Vosganian. Totodata, acesta a precizat ca cele doua sisteme de pensii vor functiona in paralel, iar persoanele in varsta de peste 45 de ani vor ramane contribuabile doar in sistemul public de pensii.
`Cand sistemul de pensii administrate privat va intra in functiune, acesta va degreva sistemul de stat de la plata pensiilor, iar cei din ultima categorie vor avea sansa sa aiba pensii mai mari. Cele doua sisteme vor coexista. Nu vreau sa spun ca peste 25-30 de ani vor fi doar pensii private`, a afirmat Vosganian.
Seitan: Pensiile private vor atrage 6-12 administratori de fonduri
In ceea ce priveste numarul de administratori de fonduri atrasi in sistemul de pensii private obligatorii, Mihai Seitan, fostul presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si consultant in domeniu, crede ca acesta se va ridica intre sase si 12 administratori de fonduri de pensii. `Am analizat companiile de pe piata, sa vedem care ar putea intra in acest pilon, ca administrator de fonduri de pensii, si estimam un numar de cel putin sase firme, dar se poate ajunge pana la 12 companii`, a afirmat Seitan.
El a aratat ca printre administratorii fondurilor de pensii care ar putea intra in sistem nu se regasesc marii jucatori la nivel mondial pe aceasta piata, intrucat acestia nu au activitati in Romania. `Spre exemplu, cel mai mare administrator de fond de pensii este Barclays, care nu are activitati in Romania`, a spus Seitan.
BM ofera 800.000 euro pentru informarea populatiei
Pana la jumatatea anului viitor, autoritatile vor initia o campanie publica in vederea informarii populatiei despre sistemul de pensii private, atat obligatorii, cat si facultative, a adaugat Seitan. Campania va fi sustinuta financiar cu fonduri de la Banca Mondiala.
`Banii care sunt la dispozitie pentru aceasta campanie nu au putut fi obtinuti de la buget, ci de la Banca Mondiala, care a alocat circa 800.000 euro. Sper ca institutia internationala de credit sa ridice acest plafon, daca este necesar, insa numai daca este de acord Ministerul Economiei si Finantelor`, a mentionat Seitan.
Un articol de: Adina Vlad
Sursa: Curierul National
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...