Romanii sa lucreze mai mult daca vor credite mari


Data: 03.11.2006

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va emite norme de aplicare a noilor reglementari privind acordarea creditelor, in care va preciza costurile ce trebuie luate in calcul pentru analiza bonitatii solicitantilor de finantari, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.  


`Inteleg ca la normele de aplicare ale Normei 20 va fi nevoie de unele precizari `, a raspuns Vasilescu la solicitarile bancherilor si ale reprezentantilor institutiilor financiare nebancare, care au cerut lamuriri cu privire la costurile incluse in calcularea bonitatii clientului la acordarea unui credit. Norma stabileste ca angajamentele de plata lunare, respectiv principalul, dobanda si orice alte costuri legate de creditele de consum, inclusiv de imprumutul care se solicita, indiferent de creditor, nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

 `Romanii au posibilitatea de a lucra in mai multe locuri, pentru a-si mari veniturile si a se putea apoi imprumuta mai mult la o banca. Sigur ca nu e usor, dar fenomenul deja a inceput sa existe - romani care au doua sau chiar trei locuri de munca `, a afirmat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, in cadrul unui seminar pe tema normelor BNR de limitare a cresterii creditului. Vasilescu a admis ca in UE nu exista norme similare celor pe care BNR le-a impus, ci acolo se lucreaza dupa alte reguli.  

`UE nu are asemenea norme, o spun pe sleau. Dar acolo sunt alte cutume, obiceiuri dupa care se verifica bonitatea unui client `, a explicat Vasilescu. Prezenti la seminar, reprezentantii bancilor comerciale si ai firmelor de leasing i-au replicat consilierului guvernatorului ca BNR nu face altceva decat sa impinga romanii spre bancile din strainatate.  `Efectul normelor BNR? Romanii vor merge sa contracteze credite de la banci din strainatate `, a declarat secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu.

Una dintre problemele intens discutate a fost aceea ca Banca Centrala nu recunoaste ca venituri certe o serie intreaga de venituri, cum ar fi cele din meditatii, consultatii si alte surse alternative de venit.  `In aceste conditii, va fi greu pentru romani, chiar si pentru cei care au doua sau chiar trei slujbe, sa poata indeplini criteriile impuse de BNR pentru obtinerea unui credit `, a afirmat Ahciarliu. In plus, a argumentat ca nu este corecta impunerea acelorasi conditii de acordare a creditelor bancilor si IFN, din mai multe motive.  

`Un prim argument este ca IFN-urile nu atrag depozite de la populatie, iar banii pe care ii imprumuta provin de la actionari sau din credite contractate de la banci. De asemenea, IFN-urile nu dispun de posibilitatea de a manevra diferenta dintre dobanzile la depozitele atrase si cele percepute la acordarea de credite `, sustine secretarul general al ALB. La randul sau, seful Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, spune ca banca sa muta o parte importanta din portofoliul de credite in Austria, pentru a nu fi dezavantajat de masurile BNR.  

`Noi mutam creditele catre banca - mama nu pentru a face profit, ci pentru a face fata concurentei `, a spus Groningen, care a sugerat ca BNR sa micsoreze rezervele minime obligatorii in valuta, pentru ca sistemul bancar romanesc sa devina competitiv.

Sursa:
www.gandul.info

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor