Romanii isi platesc tot mai greu creditele. Ce masuri iau bancile?


Data: 07.07.2010

Masurile de austeritate vor saraci buzunarele si asa destul de goale ale romanilor. Reducerea de 25% a salariilor bugetarilor si majorarea TVA cu 5%, ambele aplicate de la 1 iulie, au creat panica in randul tuturor romanilor, dar mai ales celor care au credite substantiale la banci.

La randul sau, euro, care a fluctuat saptamana trecuta, dar care a reusit in cele din urma sa piarda teren in fata leului dupa ce FMI a aprobat a cincea transa de imprumut pentru tara noastra, a creat un surplus de panica pentru cei indatorati in valuta.

In aceste conditii, romanii s-ar putea intalni, incepand cu luna iulie, cu situatia in care nu vor reusi sa isi mai plateasca ratele lunare la creditele pe care le au la banci. Si asta dupa ce, in luna iunie, restantele pe care romanii le au la banci au ajuns la 12,6 miliarde de lei, de peste doua ori mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut si mult peste nivelul din mai 2008.

Potrivit datelor BNR, credite in valoare de 1,5 miliarde de lei au devenit restante intr-o singura luna, fiind cea mai mare crestere lunara a datoriilor de cand Romania a intrat in recesiune. Astfel, restantele au ajuns sa reprezinte 6,2% din totalul creditelor, fata de 2,8 procente in mai anul trecut.

Restantele in lei s-au majorat cu peste 300 de milioane pana 5,8 miliarde. Cea mai mare parte a acestora vine in special pe segmentul creditelor in valuta, unde s-au majorat cu 20 de procente in mai fata de aprilie, pana la 1,6 miliarde de euro. Chiar daca au o rata a datoriilor mai mica, creditele cu probleme in euro au crescut mult mai abrupt in ultimul an si jumatate din cauza deprecierii monedei nationale.

Ce masuri iau bancile?

Confruntandu-se cu o situatie fara precedent, bancile se vad nevoite sa ia masuri pentru a se proteja de situatia in care numarul datornicilor va creste, venind cu solutii care, cel mai probabil, le va taia din profitul de pana acum. Chiar si asa, pierderile nu vor fi la fel de mari daca clientii lor vor fi in imposibilitatea de a-si mai plati ratele lunare.

De exemplu, Millennium Bank a decis sa le ofere clientilor sai posibilitatea de a apela la o perioda de gratie sau la extinderea perioadei de rambursare.

"Fiecare caz este analizat individual pentru identificarea celor mai bune variante prin care banca poate veni in sprijinul clientului. Clientul poate beneficia de o perioada de gratie, in care achita doar dobanda si eventualele comisioane, sau de extinderea perioadei de rambursare.

Banca ofera si o solutie pe termen scurt, prin care clientii fara restante pot solicita, in anumite conditii, amanarea platii unei rate lunare, care va fi achitata la sfarsitul creditului, impreuna cu ultima rata. Clientul poate apela la aceasta varianta de maximum trei ori pe toata durata creditului", au declarat reprezentantii Millennium Bank, pentru Ziare.com.

Scad cererile de credite

Si UniCredit Tiriac Bank a incercat sa se adapteze la noile conditii bugetare si le ofera clientilor - atat din mediul privat cat si angajati in sectorul public sau cu pensii de stat - o serie de solutii de restructurare a creditelor, pentru a-i ajuta sa depaseasca aceasta perioada dificila si pentru a-i sprijini in plata datoriilor, in ciuda eventualelor scaderi de venituri.

"Clientii vor beneficia de masuri precum acordarea unei perioade de gratie de un an, in care rata lunara le este redusa si/sau cresterea perioadei de rambursare a imprumutului. De la caz la caz, daca solutia oferita de banca nu este agreata de debitor, clientul poate discuta cu ofiterul de credit pentru a gasi masurile potrivite nevoilor lui.

In cazul angajatilor din sectorul public, va putem spune ca UniCredit Tiriac Bank a trimis, spre finalul lunii iunie, scrisori catre clientii din aceasta categorie, prin care le-a reamintit de solutiile de restructurare la care pot apela", au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank, pentru Ziare.com.

"In totalul portofoliului bancii, creditele cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile s-au plasat la 7,4% din sold la finalul lui martie 2010. Presiunea asupra portofoliilor de credite se va mentine pe parcursul acestui an, insa UniCredit Tiriac Bank face in continuare eforturi pentru a-si sprijini clientii prin restructurarea creditelor, in contextul economic dificil.

Fara indoiala, cererea de credite se plaseaza la un nivel mult mai scazut comparativ cu anii anteriori, iar masurile de austeritate anuntate au avut un impact negativ asupra increderii consumatorilor", a adaugat reprezentantul UniCredit Tiriac Bank, pentru Ziare.com.

Romanilor nu le ajung banii de la un salariu la altul

Faptul ca plata ratelor la banca nu va reprezenta una dintre prioritatile romanilor de dupa micsoarea bugetelor este lesne de inteles, in conditiile in care mai mult de 60% dintre romani raman fara bani de la o luna la alta.

Potrivit unui studiu al Institutului pentru Economie Mondiala din cadrul Academiei Romane, 61% dintre romani au declarat ca nu se imprumuta pentru a achita alte datorii. Atunci cand raman fara bani, 75,3% dintre romani reduc cheltuielile, 61,5% imprumuta bani de la rude, prieteni sau cunostinte, iar 42,2% ca achizitioneaza bunuri "pe caiet" de la magazine.

La cele doua masuri luate de Guvern, taierile de salariale si majorarea taxei pe valoarea adaugata, se adauga o alta problema care ar putea duce la majorari de preturi: furia naturii. Potrivti reprezentantilor Agrostar, ploile cazute in ultima perioada, care au afectat sute de hectare de culturi agricole, vor duce la o scumpire a produselor agricole cu pana la 8%.

"In urmatoarele saptamani vom asista la o scumpire a produselor agricole cu pana la 8%, din cauza faptului ca sute de hectare cu diferite culturi au fost compromise", sustine presedintele Agrostar, Niculae Stefan.

In aceste conditii, romanii vor fi nevoiti sa aleaga: fie mananca mai putin sau mai prost, fie isi vor plati integral ratele la banca, strangand cureau cat mai mult. In ceea ce priveste bancile, avand in vedere ca riscul de credit a continuat sa creasca, datele pentru trimestrul in curs ar putea sa nu fie prea optimite.

Mugur Isarescu, optimist

Vesti ceva mai linistitoare in ceea ce priveste impactul cresterii TVA asupra preturilor si bugetelor romanilor par sa vina din partea Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care sustine ca majorarea preturilor ca urmare a cresterii TVA la 24% va avea loc treptat.

"Explicatia este un deficit substantial de cerere, o parte a agentilor economici nu au procedat la o transmitere integrala. Bineinteles, din practica internationala, aceasta trecere se poate realiza si pe o perioada mai indelungata, de cateva luni", sustine seful BNR, Mugur Isarescu.

Totodata, in urma cresterii TVA la 24%, 68% dintre comercianti au decis sa majoreze preturile si doar 31,71% au luat hotararea de a nu modifica, arata un studiu realizat de Soft Mentor.

In acelasi timp, 78% dintre comerciantii care nu au crescut preturile la 1 iulie vor sa o faca in momentul in care vor primi marfa mai scumpa de la furnizori.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor