Romania si Grecia, urmatoarea criza dupa modelul Dubai?


Data: 03.12.2009

Dubai nu este singura economie care a crescut subit, in ultimii ani, pentru a ajunge inglodata in datorii pe care nu le mai poate plati, astfel de probleme existand in Romania, Grecia si alte tari europene mai mici, cred analistii internationali.

Desi problemele din Dubai par sa fie tinute sub control, o gramada de alte tari sufera din cauza unei combinatii de venituri la stat in scadere si imprumuturi externe mult prea mari, relateaza
CNN Money.

Economistii straini considera Romania o astfel de tara "bubble", care ar putea exploda in orice moment. De altfel, acestia cred ca alegerile prezidentiale, ce vor avea loc duminica, reprezinta cheia pentru asigurarea celei de-a treia transe din imprumutul extern acordat prin intermediul Fondului Monetar International.

Pana in prezent, FMI si Uniunea Europeana au oferit ajutor de urgenta pentru a limita scaderea economica in mai multe tari grav afectate de criza, printre care Ungaria, Ucraina si Letonia. In luna septembrie, FMI anunta ca a imprumutat 163 de miliarde de dolari, de la prabusirea Lehman Brothers, in toamna anului trecut.

Luand in considerare starea economica fragila, frica investitorilor si cheltuielile prea mari ale guvernelor, este doar o problema de timp pana cand urmatoarea etapa a crizei globale va incepe.

"Intrebarea care se pune in toata lumea este care ar trebui sa fie limita pentru sprijinul acordat tarilor cu probleme", comenteaza Mary Stokes, economist specializat pe Europa pentru RGE Monitor, firma de consultanta condusa de unul dintre cei mai cunoscuti economisti, Nouriel Roubini.

Grecia este una dintre acele tari. Avand o lunga istorie de relaxare fiscala, statul din sudul Europei este criticata pentru cheltuielile excesive.

Costurile pentru imprumuturile facute de Guvernul grec au crescut, atragand o scadere a rating-ului de tara, in acest an. De asemenea, costurile asigurarii titlurilor de stat impotriva intrarii in incapacitate de plata s-au majorat de zece ori, de la inceputul crizei, in 2007.

Drept raspuns, votantii greci au inlocuit guvernul, alegand o administratie care a promis sa taie cheltuielile bugetare cu un sfert, pana anul viitor. Totusi, chiar si noul buget pe 2010 prevede un deficit bugetar de peste 9% din PIB, de trei ori peste limita impusa de Uniunea Europeana.

Unii observatori internationali cred ca Grecia nu va avea de ales decat sa ceara ajutor din partea UE, care a sprijinit deja tara prin intermediul creditelor ieftine. Insa George Papaconstantinou, nou ales in functia de ministru de Finante, insista ca nu va cere ajutor european. "Ceea ce Grecia are nevoie din partea partenerilor sai este, de fapt, o incetare a fenomenului de neincredere", a spus Papaconstantinou.

Guvernele se lupta cu datoriile

Chiar daca Grecia ar putea reprezenta urmatoare criza, dupa Dubai, alte tari nu sunt cu mult in urma. Depedente de exporturi, Letonia si Ucraina continua sa se lupte, in ciuda imprumuturilor de la FMI.

De asemenea, Spania si Irlanda, desi au economii mult mai diversificate, nu reusesc sa-si revina in urma crizei imobiliare masive.

Nu in ultimul rand, exista probleme si in unele dintre cele mai mari economii din lume, precum Japonia, Statele Unite si Marea Britanie, unde dezechilibrele fiscale sunt majore.

Totusi, problema bugetara din Statele Unite nu s-ar putea transforma intr-o criza in sine. Desi datoriile publice vor ajunge la 60 de procente din PIB, pana la sfarsitul anului fiscal 2010, in crestere fata de cele 41%, la sfarsitul acestui an, cifra este mult mai scazuta decat in alte tari, precum Japonia.

Cea mai mare problema pentru Statele Unite va fi gestionarea acestor datorii in anii urmatori si cresterea economica, ce ar putea fi impiedicata de cheltuielile de stat. Deja, doar dobanda pentru imprumuturi este de 1% din PIB si ar putea ajunge la 2,5 procente din PIB, pana in 2020.

In orice caz, lectia invatata din problemele pe care le are Dubai este faptul ca, luand in considerare deprecierea masiva a valorii activelor si nivelul prea mare al datoriilor, ne putem astepta la multe alte surprize de acest gen, in urmatoarele luni.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor