Romania, cea mai mare variatie a costurilor financiare din Europa


Data: 15.05.2007

Diferenta dintre cele mai ieftine si cele mai scumpe servicii bancare ne plaseaza pe pozitia a doua in lume, dupa SUA. Clientii persoane fizice ai institutiilor de credit au la dispozitie o gama variata de preturi pentru serviciile bancare. In randul primelor noua banci comerciale, cea mai scumpa oferta are costuri cu peste 60% mai mari decat cea mai ieftina.

Sistemul bancar din tara noastra ofera, la nivel international, printre cele mai variate game de preturi. Un studiu realizat de firma de consultanta Capgemini, ING Bank si Asociatia Europeana de Management si Marketing Financiar arata faptul ca, in Romania, discrepantele intre costurile percepute de bancile comerciale sunt pe locul doi in randul tarilor analizate, dupa Statele Unite ale Americii.

Astfel, diferenta intre cele mai ieftine si cele mai scumpe servicii bancare este de 61%, in timp ce in SUA, nivelul este de 92%. Mai mult, discrepanta intre preturi din tara noastra este cea mai mare din Europa.

Astfel, raportul Capgemini arata ca, in timp ce diferenta medie intre cele mai ieftine si cele mai scumpe servicii bancare este de 36,8% in statele de zona euro si de 48,8% in celelalte tari europene, numai Croatia mai depaseste acest nivel, indicatorul fiind de 55%.

Structura echilibrata a veniturilor bancare

Motivul acestei variatii mari intre tarifele practicate de bancile comerciale romanesti tine de faptul ca, in tara noastra, dobanzile la credite sunt printre cele mai ridicate din Europa. Spre exemplu, cele mai recente date publicate de Banca Nationala arata faptul ca, in luna februarie, dobanda anuala efectiva pentru creditele de consum a fost de circa 19%, iar cea aferenta imprumuturilor pentru locuinte a fost de peste 10%.


Spre deosebire, in state precum Polonia sau Ungaria, dobanzile la creditele pentru consum sunt de circa 13%, respectiv de aproape 6% la imprumuturile pentru locuinte. Raportul Capgemini analizeaza pretul serviciilor bancare de baza. Iar spre deosebire de discrepanta intre costuri, institutiile de credit din tara noastra au o structura echilibrata a veniturilor.

Astfel, diversele plati sau activitatea de gestionare a conturilor genereaza fiecare cate o treime din veniturile aferente serviciilor bancare de baza. Spre deosebire, in statele cu economii dezvoltate, institutiile de credit obtin venituri preponderent din anumite activitati. In Marea Britanie, costurile pentru plati reprezinta aproape jumatate din venituri, iar in Norvegia - peste 80%.

Raportul Capgemini subliniaza faptul ca structura veniturilor realizate de bancile romanesti se va modifica in anii urmatori. `Serviciile de internet banking nu sunt foarte raspandite, dar cresc intr-un ritm accelerat.

Viitoarele abordari ale costurilor ar putea orienta clientii catre canalele automate de distributie pentru operatiunile curente, sucursalele bancare fiind rezervate pentru servicii mai complexe`, arata raportul. O astfel de evolutie ar aduce sistemul bancar romanesc mai aproape de cele din statele dezvoltate.


Primele noua banci incluse in raport


Raportul Capgemini care analizeaza serviciile de retail banking este la a patra editie, fiind pentru prima oara cand Romania este inclusa. Bancile care au fost analizate sunt HVB Bank Romania, Bancpost, CEC, Alpha Bank, Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank, BRD- Groupe SG, Banca Comerciala Romana. Cele noua institutii de credit au avut, la finalul anului trecut, o cota de 77% din activele totale ale sistemului bancar. La nivel international, raportul centralizeaza date din 25 de tari si 180 de banci comerciale.

Un articol de: Costi Dobrea  


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor