- Goana dupa banii atat de necesari achizitionarii unor bunuri la care am visat de multa vreme poate fi costisitoare;
- Oferte de imprumuturi atractive la o prima vedere ascund de cele mai multe ori costuri importante;
- Diverse comisioane si taxe de care aflam uneori dupa ce am parafat contractul de credit, ne pot face sa platim dublu, pe termen scurt;
- Desi majoritatea comisioanelor intra in dobanda anuala efectiva, creditele presupun si altfel de costuri.
Interminabila goana dupa bani a romanilor ii determina, de cele mai multe ori, sa aleaga orbeste un credit de nevoi personale. Bancile profita de acest trend si invadeaza piata de profil cu o oferta variata si foarte bine coafata. Chiar daca introducerea obligativitatii calcularii unei dobanzi anuale efective (DAE) a mai facut putina lumina, numarul celor care iau tepe pe neatentie e destul de mare.
Romanii ar trebui sa judece un credit dupa costurile totale ce vor trebui achitate, pana la sfarsitul perioadei de creditare, costuri care insumeaza dobanda si comisioanele. Trebuie stiut ca anumite comisioane practicate pot mari dobanda cu pana la trei puncte. Dobanda Anuala Efectiva (DAE) nu este in totalitate concludenta, intrucat nu include anumite comisioane sau costuri, cum ar fi: costurile necesare pentru transferul fondurilor, costurile de mentinere a unui cont, costurile referitoare la cotizatiile datorate cu titlu de inscriere ca membru in asociatii sau grupari si cele legate de asigurari sau garantii.
Asadar, cum alegem cel mai bun credit? In incercarea de a aduce un pic de lumina asupra subiectului am contactat mai multe banci pentru a ne face o idee care sunt cele mai rentabile credite, pornind de la un exemplu clasic: un credit pentru nevoi personale fara ipoteca, de 35.000 lei pe o perioada de 5 ani. Am intampinat evident oarecare probleme de comunicare cu angajatii bancilor care evitau sa ne raspunda clar la anumite intrebari.
Cum creditezi 35.000 lei si ajungi sa platesti 70.000 lei
Trecem peste labirintul birocratic de verificare a conditiilor de bonitate, desi si analiza dosarului ne scoate bani frumosi din buzunar. Surprizele de final nu au intarziat sa apara. Spre exemplu, pentru 35.000 lei pe o perioada de 5 ani, luati de la City Group se percepe un comision de acordare de 5% si un comision de administrare lunara, care intra in ratele ce vor trebui platite. Desi DAE este de aproximativ 15,99%, rata lunara urca la 1158 lei, ceea ce inseamna ca vom plati la final 69.480 lei, aproape dublul sumei initiale contractate.
Cel mai atractiv si ieftin credit pe care l-am gasit vine din partea Unicredit Bank, un produs la care se percepe un comision de acordare (5%) si unul de maintenanta (0,25%), aplicabil la soldul creditului. DAE este de 16,4% iar suma totala platita de client este de 49.500 lei.
Alte oferte
BRD percepe pentru un credit similar un comision de gestionare in valoare de 0,30% si un comision pentru asigurare de 0,085%, ambele percepute din soldul creditului. DAE atinge 19,39%, iar rata platita lunar este de 941,41 lei. Suma totala platita de client va fi dupa cinci ani de 52,926 lei.
Un personaj mai nou in piata, banca CR Firenze, fosta Daewoo percepe comisioane pentru analiza de 35 lei, comision de acordare de 3%, polita de asigurare viata, comision de administrare lunara (57 lei) si comision de extrageri (0,3%). DAE calculata ajunge la 17%, rata lunara este de 853 lei, iar suma totala platita in contul creditului, 51.400 lei.
Banca Transilvania percepe un comision de analiza in valoare de 350 lei si unul de gestiune de 1750 lei. DAE atinge 19,38%, iar rata lunara platita de debitor este de 832,65 lei, pentru ca la final suma totala platita sa fie de 49.920 lei. Finansbank are o oferta atragatoare, desi DAE pare usor mai mare (20,85%). Comisioanele aplicate sunt cele de gestionare a riscului (1445 lei), analiza de administrare (2% pe luna), de acordare (1,5%) si pentru asigurarea de viata. La final, un client Finansbank plateste suma de 49.900 lei pentru creditul contractat.
Neatentia la semnarea unui contract de credit, fara a analiza toate costurile, se plateste: pentru acelasi credit de 35.000 lei, pe cinci ani, puteti rambursa 69.480 lei, sau 49.500 lei! Asadar, ochii mari pe toate clauzele contractuale, scrise cu litere de o schiaopa!
Sursa: www.curentul.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...