`Salariile pe card nu sunt lipsite de riscuri`, avertizeaza Adevarul astazi . Publicatia subliniaza ca bancile se folosesc de restantele acumulate prin comisioanele aferente cardurilor inactive ca arma pentru a-si spori veniturile si clientii. Pe aceeasi linie, Saptamana Financiara prezinta in ultima editie `Capcanele creditului
Curentul scrie despre solidaritatea SIF-urilor privind participatiile la BCR, care a disparut cu prima ocazie aparuta. Din Ziarul Financiar aflam despre `Dilema lui Isarescu: dobanda fie prea mare, fie prea scazuta poate aduce inflatie`. ...
Adevarul scrie ca numeroase companii aleg sa plateasca salariile angajatilor pe card, multi dintre acestia ajungand sa detina mai multe astfel de carduri.
De obicei, pe cele suplimentare le au de la locurile de munca precedente si nu le mai utilizeaza. Astfel, posesorii acestor carduri acumuleaza lunar restante catre banca in contul comisionului de gestione neachitat.
`Unele banci incearca sa profite de existenta unei datorii aparute din comisioanele de gestiune si ameninta clientii cu trimiterea in evidenta Biroului de Credit, desi aceasta institutie gestioneaza numai restantele generate din credite`, scrie Adevarul. Publicatia il citeaza pe directorul Biroului de Credit, Serban Epure: `Nu poti fi trimis la Biroul de Credit pentru comisioanele neachitate la cardurile de debit. Iar bancile nu ar trebui sa procedeze asa`. Adevarul caracterizeaza aceste practici drept `neortodoxe`, la care bancile apeleaza in goana dupa cote de piata si pentru sporirea clientilor.
Pe aceeasi linie, Saptamana Financiar scrie despre `Capcanele creditului
Oferind produsele BCR drept exemplu, SFin scrie ca un card de credit va tine `captiv` clientul pe 5 ani, perioada in care clientul poate sa plateasca numai dobanzile si comisioanele aferente imprumutului accesat. Acestea se vor raporta insa `intotdeauna la acelasi volum de principal, spre deosebire de creditele de nevoi personale normale, unde principalul este platit in paralel cu dobanda`.
In cazul creditul revolving de la Banca Transilvania, SFin noteaza ca avantajul este ca `nu sunt incluse in calculul expunerii personale rambursarile de principal si astfel volumul creditului obtinut creste`. Astfel, la calculul gradului de indatorare `se ia in considerare doar plata comisionului lunar de administrare de 1%`. Pentru a beneficia insa de acest nivel al comisionului, explica publicatia, clientul trebuie sa efectueze in ultima zi a lunii un rulaj (plati in cont) minim de 7% din valoarea creditului acordat. Neaparat in ultima zi a lunii, intrucat `orice alt rulaj efectuat in afara acestei zile nu este considerat rulaj efectuat sau rambursare de principal`. Altfel, intervine comisionul de penalizare, care este dublu, respectiv 2% din credit. Spre deosebire de imprumutul pe card, acest credit poate fi utilizat printr-o singura retragere.
`SIF nu actioneaza solidar in privinta BCR`, titreaza Curentul astazi. La ultima adunare generala a actionarilor, SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au votat impotriva planului de integrare si dezvoltare a BCR, insa acesta a fost aprobat avand sustinerea celorlalte 3 SIF, respectiv Muntenia, Oltenia si Transilvania. Pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor BCR s-a aflat modificarea statutului bancii, aprobarea principiilor Programului de Integrare si Dezvoltare.
Ziarul Financiar scrie despre `Dilema lui Isarescu: dobanda fie prea mare, fie prea scazuta poate aduce inflatie`. Publicatia noteaza ca, in opinia guvernatorului BNR, este vorba despre un cerc vicios al dobanzii de politica monetara: `(...) cresterea dobanzii de politica monetara ca raspuns la acumularea de presiuni inflationiste conduce la dobanzi interne mai mari si implicit la un diferential de dobanda in crestere fata de alte piete relevante, majorarea diferentialului atrage capitaluri straine care exercita presiuni de apreciere a leului determinand, eventual, banca centrala sa intervina pe piata prin cumparari de valuta si ajungandu-se altfel la un efect de expansiune a bazei monetare care sa antreneze noi presiuni inflationiste`.
In privinta masurilor `neortodoxe`, Isarescu a amintit ca din ianuarie 2007 BNR va renunta la limitarea gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta. In acest context, ZF scrie ca guvernatorul a mentionat o teorie a economistului olandez Jan Tinbergen, potrivit careia `numarul de instrumente trebuie sa fie cel putin egal cu numarul de obiective`.
Sursa:
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...