RISCUL UNEI ATERIZARI DURE A ECONOMIEI POATE DA PESTE CAP PLANURILE BANCILOR AGRESIVE


Data: 17.10.2007

Primul greenfield bancar de calibru de pe piata bancara din ultimii sapte ani isi face loc odata cu deschiderea primelor 39 de unitati ale portughezilor de la Millennium Bcp. Din luna mai a anului 2000, cand austriecii de la Volksbank isi faceau intrarea in Romania, bancile noi care au venit pe piata au facut-o prin achizitionarea unor jucatori existenti, aratandu-se retincente in a risca o operatiune de la zero, chiar daca aceasta il scapa pe investitor de grija restructurarii unei banci existente.

Exceptii: bancile de nisa, care au ramas la un stadiu modest de dezvoltare - Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, Porsche Bank.

Statisticile de piata arata ca este loc destul. Atat pentru cresterea bancilor existente, cat si pentru noi jucatori. Desi unii bancheri au inceput de acum doi ani sa proroceasca o consolidare radicala a pietei, care ar urma sa fie dominata de 3-4 jucatori, viteza de crestere a creditului si a retelelor de unitati arata ca inca exista resurse, jocul depinzand de sumele pe care o banca sau alta este dispusa sa le inveasteasca pentru a atrage clienti.

Creditul ipotecar de-abia reprezinta circa 2% din PIB, fata de niveluri de 12% in Cehia si Ungaria sau de 48% in zona euro, in timp ce plasamentele in fonduri de investitii sunt estimate la circa 7 euro pe cap de locuitor, de 100 de ori mai putin decat in Slovacia, de exemplu.

Per ansamblu, creditul neguvernamental de-abia ajunge anul acesta la 34,3% din PIB, dupa estimarile BNR, pe seama unui salt de 7 puncte procentuale realizat in decursul acestui an, insa tot departe de media europeana. Din totalul finantarilor acordate de banci, creditul pentru persoane fizice tinde sa se apropie de jumatate anul acesta.

Relaxarea conditiilor de acordare a creditelor odata cu eliminarea plafoanelor BNR in privinta gradului de indatorare si a conditiilor legate de avans da un impuls suplimentar vanzarilor de credite. Cresterea ar putea fi temperata din cauza inceputului de scumpire a creditelor in lei si euro, insa unele banci promoveaza alternativa mai ieftina a finantarii in franci elvetieni.

Zonele cu vad comercial ale marilor orase arata deja intesate de agentii si sucursale ale bancilor, care au izgonit aproape orice alt tip de comert la parterul blocurilor.

Numai ca si orasele se extind cu viteza, apar constant noi centre comerciale si cartiere de locuinte, numai bune de ocupat de noi unitati bancare.

Peste 5.000 de unitati numara la sfarsitul lunii iulie reteaua teritoriala a bancilor din Romania, in crestere cu circa 1.000 in decurs de un an. Pe langa acestea, portughezii de la Millennium BCP au aruncat pe piata 39 dintr-o data.

Un greenfield are insa costurile lui, iar Millennium estimeaza ca va pierde bani pana in 2011. Portughezii au licitat puternic pe piata fortei de munca, surse bancare afirmand ca au oferit si salarii duble pentru a atrage specialisti pe anumite pozitii. De asemenea, in provincie au fost nevoiti sa plateasca salarii substantiale pentru a aduce oameni in sucursalele lor. Ramane de vazut cat de repede vor putea acoperi astfel de costuri.

Marea majoritate a bancilor au planuri agresive de extindere, care imping aria de acoperire spre localitatile cu 20.000 de locuitori si chiar mai mici, adica la granita dintre urban si rural.

BRD a trecut de 700 de unitati, in timp ce BCR se lupta sa ajunga la 600. Banca Transilvania a trecut de 400 si alearga spre 500, iar Raiffeisen are in plan sa depaseasca aceeasi cota anul viitor.

Bancherii estimeaza ca aproximativ 5 milioane de romani nu lucreaza cu nicio banca. O buna parte din acestia nici nu-si permit costurile serviciilor bancare - aflate oricum pe o tendinta ascendenta, temperata deocamdata de concurenta, insa trendul general de crestere a veniturilor ar putea schimba situatia.

Deocamdata nicio banca nu se arata direct interesata de zona rurala tocmai din considerente de eficienta. Bancherii se tem ca nu ar putea sa-si recupereze costurile cu deschiderea de unitati la sate si nici nu vor sa subventioneze astfel de activitati din profitul realizat in zona urbana.

Din zecile de banci care si-au exprimat formal interesul pentru piata locala in urma intrarii Romaniei in Uniunea Europeana, numai doua au facut si pasi concreti. La Caixa, a treia mare banca din Spania, si Fortis, unul dintre castigatorii cursei de preluarea a ABN Amro, au deschis sucursale la Bucuresti in aceasta vara.

Piata bancara se asteapta ca La Caixa sa faca o achizitie pana la urma. Belgienii de la Fortis sunt deja pe piata finantarilor `de la distanta`, bancherii vorbind deja despre ei ca despre un jucator local. Ramane de asemenea de vazut ce se va intampla cu filiala locala a ABN Amro, care dupa primele indicii va ajunge in portofoliul Royal Bank of Scotland.

Cei cu prezenta deja solida pe piata afirma, in mod firesc, ca in cel mult un an situatia va fi transata, iar micii jucatori nu vor mai face fata costurilor. Un asemenea scenariu depinde mult si de contextul economic general.

Un articol de: Razvan Voican

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor