Riscul creditelor in yeni japonezi


Data: 06.10.2006

Yenul japonez a devenit o alternativa pentru contractarea unui credit in valuta. Dobanzile la yeni sunt cele mai scazute din lume si probabil ca se vor mai mentine asa cativa ani. Cel mai mare risc nu este legat de dobanda. Riscul valutar este in schimb extrem de pronuntat, mai ales ca yenul este puternic subevaluat acum.

De mai multi ani, creditele in moneda japoneza sunt cele mai ieftine din lume. Si este normal sa se intample asa avand in vedere ca din august 2000 si pana in iulie 2006, banca centrala a Japoniei a fixat dobanda de referinta la 0%. In aceste conditii, dobanzile la care bancile isi procurau fonduri pentru credite erau mai mici de 0,1%. Practic, banii se obtineau aproape gratuit, astfel ca si imprumuturile se puteau acorda la dobanzi extrem de mici. De exemplu, creditele ipotecare in yeni se acorda in Japonia la dobanzi mai mici de 2,5%.

Situatia atipica a fost cauzata de starea tensionata din economia nipona. Mediul de afaceri s-a confruntat cu o stagnare economica, pe fondul unei scaderi a preturilor (proces denumit deflatie). Combinatia este una extrem de nociva pentru economie, iar pentru a iesi din acest ciclu banca centrala fost nevoita sa stimuleze cu orice pret cresterea preturilor. Din acest motiv, s-a adoptat politica `dobanzii zero`, care intr-un final a dat rezultate.

Era `dobanzilor zero` se incheie

In iulie 2006, Banca Japoniei a majorat dobanzile la 0,25%, pentru prima oara din 2000. In ceea ce priveste perioada urmatoare, banca centrala a semnalat ca vor urma noi ajustari similare, insa intr-o maniera graduala. Astfel, este de asteptat ca in continuare dobanzile la yeni japonezi sa fie printre cele mai mici din lume.
Pana la mijlocul anului viitor, se estimeaza ca rata de referinta la yeni va urca la 1%, se arata in studiu realizat recent de analistii de la Raiffeisen Zentralbank Austria (RZB). In opinia acestora, este probabil ca dobanzile la yeni, la fel ca cele pentru euro, sa creasca, insa intr-un ritm lent.

Nu evolutia dobanzilor reprezinta principalul aspect care trebuie sa ingrijoreze pe cei interesati de un imprumut in yeni. Cel mai mare pericol il reprezinta riscul valutar. Avand in vedere ca euro este moneda noastra de referinta, cursul leului fata de yen va fi fundamental influentat de raportul de forte dintre euro si yen. Cu alte cuvinte, daca yenul se va aprecia fata de euro, este foarte probabil sa aprecieze si fata de leu.

In ultimii ani, politica ` dobanzii zero ` practicata la yeni a slabit puterea acestei monede, care s-a depreciat permanent in aceasta perioada atat fata de euro, cat si fata de dolar. De la aproximativ 100 yeni pentru un euro in 2000, cursul EUR/JPY a urcat in prezent pana la 150. Astfel, a avut loc o depreciere cu 50% a monedei japoneze in ultimii 6 ani. Actualul proces de crestere a dobanzilor va stopa insa evolutia din ultimul timp si va aseza yenul pe un culoar de apreciere.

Yenul este puternic subevaluat

In opinia analistilor de la RZB, actualul nivel al cursului este considerabil subevaluat, tinand cont atat de teoria paritatii puterii de cumparare (aceleasi bunuri se pot cumpara cu bani egali in fiecare tara), cat si de starea economiei (cresterea economica se accelereaza iar contul curent afiseaza surplusuri tot mai mari).

`In urmatoarele 12 luni, vedem un potential masiv de apreciere al yenului, daca un numar mare de investitori vor cumpara yeni pentru a-si achita creditele luate in moneda japoneza`, afirma analistii de la RZB. Acestia estimeaza ca raportul EUR/JPY ar putea ajunge in 2007 la 130, ceea ce presupune o apreciere cu 15% a yenului intr-un interval de 1 an. Daca acest lucru se va intampla, moneda nipona se va intari si fata de leu intr-o masura relativ similara, ceea ce inseamna ca la un imprumut in yeni, ratele vor creste substantial. De exemplu, daca dobanda la credit este 3%, iar cursul de apreciaza intr-un an cu 10%, rata reala a dobanzii (exprimata in lei) va fi de aproximativ 13% pe an.

`Din aceste motive, nu recomandam contractarea unui imprumut in yeni la actualul nivel de curs`, afirma analistii de la RZB, la finalul studiului. Creditele in yeni pot fi insa o solutie buna pentru persoanele care incaseaza venituri in yeni sau au salariile indexate in functie de cursul yenului, deoarece nu sunt expuse riscului valutar.

Sursa: www.conso.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor