Normele BNR implementate la inceputul acestei saptamani dau peste cap calculele multor clienti care vor sa mai ia credite si care nu se mai incadreaza cu ratele lunare in maximum 40% din venit. Bancile vin insa cu solutii pentru a facilita accesul acestora la noi credite.
O solutie, utilizata deja, a fost prelungirea perioadei de rambursare a creditului astfel incat rata lunara sa fie mai mica. Pioneri in implementarea acestei variante au fost HVB Bank si Tiriac care, inainte de fuziune, au majorat cu cinci ani perioada maxima de rambursare a creditelor imobiliare, respectiv ipotecare, pana la 25 de ani. Trebuie precizat ca in cazul creditelor imobiliare, BNR a stabilit ca rata lunara sa nu depaseasca 35% din venit, iar pentru creditele de consum, 30%.
Exemplul lor a fost urmat si de cea mai mare banca comerciala a tarii, care pe langa prelungirea perioadei de scadenta a majorat si valoarea creditelor acordate.`Cu ceva timp in urma, BCR a majorat atat plafonul de creditare de la 5.000 la 10.000 de euro, cat si perioada de la 5 ani la 10 ani`, ne-a declarat Cezar Vasile Marin, din cadrul Directiei de Comunicare a BCR. Astfel, creditele ipotecare si imobiliare se acorda pe maximum 25 de ani, iar cele pentru nevoi personale, cu sau fara ipoteca, pe maximum 20 de ani, respectiv 10 ani, explica Marin.
Credite imobiliare si ipotecare pe 25 de ani se pot lua si de la Raiffeissen sau de la Unicredit. Alte institutii de credit acorda insa imprumuturi pe perioade mai mari de 25 de ani. Este si cazul creditului`CEC -Achizitie imobil` in lei, cu o perioada maxima de rambursare de 35 de ani, potrivit siteului Finzoom. Credite imobiliare pe 30 de ani acorda unele banci ca ING si
Venituri mai multe, credite mai mari
Potrivit Madalinei Teodorescu, director Aria Credite Persoane Fizice Raiffeisen Bank, normele BNR pot aduce totusi o usoara diminuare a sumei pe care o va obtine un client de la banca.
Asa ca, o alta varianta utilizata de banci pentru a acorda clientilor credite la fel de mari este largirea categoriei de venituri. Spre exemplu,`HVB Tiriac Bank accepta ca si codebitori la credit sotul/sotia si un alt membru al familiei (mama/tata/socru/soacra). Prin urmare, pentru obtinerea unui credit imobiliar/ipotecar se pot cumula trei venituri lunare, acest lucru facilitand accesul clientilor la credite in sume mai mari`, afirma Eliza Radu Erhan, seful departamentului de Produse Individuale al bancii. Potrivit celor de la
De asemenea, HVB Tiriac Bank ia in considerare la evaluarea eligibilitatii venituri din mai multe surse: salariu, bonusuri, comisione din vanzari, drepturi de autor, diurna, chirii, dividende, venituri din meserii liberale. Si banca Unicredit ia in calcul orice alte venituri ce pot fi dovedite cu documente. justificative, potrivit unui comunicat din partea institutiei de credit.
Sursa: www.einformatii.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...