Incepand de la 1 ianuarie 2007, bancile romanesti pot opera oficial in orice stat membru UE, in baza unei simple notificari adresate Bancii Nationale, iar bancile straine pot deschide sucursale trimitand BNR o notificare similara, se arata in propunerea de regulament publicata pe pagina de internet a bancii centrale.
`Prezentul regulament stabileste procedura si conditiile infiintarii de sucursale si prestarii de servicii in mod direct de catre institutiile de credit persoane juridice romane in alte state membre si de catre institutiile de credit autorizate de autoritatile competente din alte state membre pe teritoriul Romaniei`, se arata in documentul oficial al BNR.
Potrivit aceluiasi document, in cazul in care o banca autohtona decide sa deschida sucursale in UE, notificarea trebuie prezentata in doua exemplare (romana si engleza) Bancii Nationale a Romaniei - Directia Supraveghere, pentru fiecare stat membru in care se intentioneaza desfasurarea activitatii. De asemenea, documentatia trebuie sa cuprinda si data inceperii efective a activitatii sucursalei.
`In cazul in care, in urma analizarii informatiilor primite, Banca Nationala a Romaniei - Directia Supraveghere nu este de acord cu continuarea activitatii sucursalei in noile conditii, va informa institutia de credit si autoritatea competenta din statul membru unde se desfasoara activitatea`, se mai arata in regulament.
In cazul bancilor straine care vor sa vina de la 1 ianuarie in Romania, notificarea se transmite BNR de catre banca centrala din statul de unde e originara banca. Potrivit articolului 10 din regulament, `Banca Nationala a Romaniei - Directia Supraveghere comunica institutiei de credit in cauza, daca este cazul, lista actelor normative din Romania, adoptate in scopul protejarii interesului general, care reglementeaza conditii specifice in care anumite activitati pot fi desfasurate`. Potrivit unor surse bancare, in legea bancara care va aparea in acest an va fi prevazut in mod explicit ca orice banca ce va veni in Romania sa respecte aceleasi conditii ca bancile deja aflate aici, in special cele legate de nivelul rezervelor minime obligatorii.
Sursa: www.gandul.info
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...