Modernizarea sau achizitionarea unei locuinte prin sistemul de economisire-creditare in domeniul locativ forteaza clientii sa astepte cel putin 18 luni pentru a beneficia de finantare. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a introdus un produs care scurteaza perioada de asteptare la numai 3 luni, daca pragul pentru suma minima economisita este atins.
In sistemul de economisire-creditare, clientul economiseste mai intai o perioada pana cand soldul atinge un anumit prag (50% din valoarea contractului la Raiffeisen Banca pentru Locuinte, respectiv 40% la HVB Banca pentru Locuinte), dupa care beneficiaza de finantare la o dobanda scazuta. Insa, potrivit legii, perioada minima de economisire este 18 luni. Astfel, chiar daca un client atinge pragul minim de economisire intr-o perioada mai scurta, el nu poate beneficia de finantare.
Pentru a depasi acest inconvenient, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a introdus Creditul intermediar. In acest caz, perioada minima de economisire este de numai 3 luni, cu conditia ca suma depusa la banca sa atinga pragul minim -50% din valoarea contractului. Daca acest criteriu este indeplinit, atunci clientul poate primi un imprumut intermediar in lei egal cu valoarea contractului de economisire-creditare, care este formata din suma economisita si suma imprumutata.
Practic, clientul face un depozit si contracteaza un credit de 2 ori mai mare, la care va plati doar dobanda. Depozitul va fi remunerat cu o dobanda de 3% pe an, in timp ce la credit, va plati o dobanda fixa de 7,5%. Insa in timp ce dobanda la depozit se calculeaza la suma economisita, cea de la credit se calculeaza la valoarea contractului.
De exemplu, la un contract de 100.000 lei, valoarea economiilor va fi de 50.000 lei, iar creditul intermediar va fi egal cu 100.000 lei. Dobanda incasata la depozit va fi de 1.500 lei pe an (fara a tine cont de prima de la stat), iar cea platita la imprumut de 7.500 lei. Astfel, clientul va plati 6.000 lei pe an pentru un imprumut net de 50.000 lei (diferenta dintre valoarea creditului si valoarea depozitului). In termeni procentuali, inseamna ca produsul de creditare intermediar are un cost real cu dobanda de 12% pe an, la care se adauga un comision de acordare de 3% din valoarea contractului.
Partea buna este ca aranjamentul se va mentine doar pana se implinesc cele 18 luni de economisire impuse de lege si se atinge cifra minima de evaluare impusa de banca (80 de puncte). Aceasta din urma stabileste ordinea in care banca acorda credite clientilor si depinde de volumul economiilor, tariful ales si perioada de economisire. In functie de varianta de tarif -rapid sau standard, perioada creditului intermediar poate dura 27 sau 41 luni. Dupa acest interval, clientul va beneficia de produsul clasic, care are o dobanda fixa de 6% si este calculata la suma ramasa de rambursat si nu la valoarea contractului.
Un alt aspect important al creditului intermediar este ca se poate pierde o parte a primei de stat. Astfel, daca se economiseste 50% din contract in primele 3 luni, iar ulterior nu se mai depune nimic, clientul beneficiaza doar in primul an de prima egala cu 15% din suma economisita intr-un an, dar nu mai mult de 150 euro.
Un articol de: Marius Serban
Sursa: www.conso.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...