Volumul creditelor acordate de marile grupuri prezente in Europa Centrala si de Sud-Est a scazut cu 1,8% anul trecut, arata raportul anual al Raiffeisen Zentralbank.
Economistii grupului prezent si in Romania nu vad o imbunatatire substantiala in prvinta creditelor nici in 2011, nici in 2012.
"Avand in vedere asteptarile actuale privind evolutiile diferite ale economiilor din Europa Centrala si de Sud-Est, prognoza noastra vizeaza o crestere moderata a volumului de credite acordate in regiune", spune Walter Demel, analist al Raiffeisen Viena.
Piata bancara din Europa Centrala si de Sud-Est continua sa fie dominata de aceleasi grupuri. Totusi, in 2009, Erste a trecut pe locul al doilea, cu active de 79,1 miliarde de euro, depasind Raiffeisen care aduna active totale in regiune de 75,2 miliarde de euro.
Locul intai este ocupat de UniCredit, care avea active de peste 107 miliarde de euro, in timp ce locurile patru si cinci sunt ocupate de Societe Generale (65,2 miliarde de euro) si KBC (64,9 miliarde de euro).
In afara de KBC, celelalte grupuri bancare sunt prezente la nivel de top si in Romania. Analistii Raiffeisen dau si un clasament al bancilor din Romania care cuprinde date usor diferite fata de cele publicate de BNR.
Raiffeisen revine pe locul trei cu o cota de piata de 7,1%, podiumul fiind completat de BCR (19%) si BRD Societe Generale (13,1%). In Top 10 se mai afla cu cote de piata intre 4,5 si 6% Voksbank, Alpha Bank, UniCredit, CEC Bank, Banca Transilvania, Bancpost si ING.
In raportul RZB, citat de Romania Libera, Romania ocupa uprimul loc, din 15, in privinta gradului in care sectorul bancar a fost lovit de criza. In document se explica cum cererea de credite din zona populatiei a scazut agresiv, bancile orientandu-se mai degraba catre finantarea statului pentru a-si putea respecta promisiunile facute in fata FMI pentru mentinerea expunerii pe tara noastra.
"Expunerea bancilor pe titluri de stat a crescut de la 4% in 2008 la peste 13% la finele anului trecut", arata documentul RZB.
Volumul creditelor acordate persoanelor fizice si companiilor, calculat in euro, a scazut cu 4,8% in 2009. Specialistii Raiffeisen amintesc insa faptul ca economiile populatiei se situeaza pe un trend ascendent, care ar putea fi urmat si anul viitor.
Desi ponderea creditelor neperformante a depasit 15,3% la finele anului, sistemul bancar romanesc se mentine la un nivel de capitalizare foarte bun.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...