Compania a dorit sa ne arate ca dobanda anuala efectiva nu e infailibila cand vine vorba de costul real al unui credit, mai ales cand analizam un imprumut pe termen scurt.
Demersul ar merita laudat, daca ar fi fost dezinteresat. Cu remarci gen `clientii pun accent mai mult pe accesibilitate decat pe costuri`, Provident a incercat sa-si ridice subtil mingi la fileu.
In Statele Unite, conceptul `guilty money` acopera situatiile in care un furnizor sponsorizeaza cercetari sau proiecte menite sa inlature efectele nocive ale produselor pe care le comercializeaza (de exemplu, producatorii de tigarete finanteaza campanii de constientizare a riscurilor fumatului). A fost primul lucru la care ne-am gandit in momentul in care am asistat, pe 18 octombrie, la o prezentare a punctelor slabe ale DAE, organizata de Provident Financial Romania. Compania este specializata pe `imprumuturi rapide, in bani gheata, direct la domiciliu`, la costuri piperate.
De pilda, pentru un imprumut de 10 milioane de lei, pe 39 de saptamani (10 luni), veti achita in total 16,7 milioane de lei (rata lunara fixa de 43 lei). DAE se apropie, in acest caz, de 70%, iar in cazul unui imprumut pe termen mai scurt ar tinde sa depaseasca 100%. Ne-am gandit deci ca Provident, care exceleaza la capitolul costuri, da in compensatie o mana de ajutor celor care vor sa aiba un instrument eficace de evaluare a ofertelor de finantare, dar n-a fost nici pe departe asa.
Cucerire de data recenta in relatia debitor-institutie de finantare, DAE reprezinta un reper esential pentru consumator in jungla ofertelor concurente de creditare. Dupa cum corect au sesizat reprezentantii Provident, exista cateva hibe in calculul dobanzii anuale efective, cum ar fi descresterea DAE pe masura ce scadentele se lungesc (imprumuturile pe termen scurt pot parea, din acest motiv, mai scumpe).
Asta face ca bancile sa calculeze DAE intr-un mod care sa le avantajeze cat mai mult, pentru scadente si sume imprumutate cat mai mari. In afara de aceasta, exista si alte situatii unde DAE da gres. Pot exista, de pilda, taxe care nu sunt incluse in DAE, dar care pot umfla costurile finantarii, de exemplu o taxa penalizatoare in cazul intarzierilor
Oferind credite scumpe celor pe care bancile nu ii iau in general in calcul la acordarea unui credit, reprezentantii Provident au incercat probabil sa isi faca oferta mai digerabila tragand nu in concurenta, ci in pianist.
Daca de la administratorii unui fond mutual ne asteptam sa isi plaseze economiile proprii in fondul pe care il pastoresc, ne intrebam ce solutii de finantare ar alege persoanele din conducerea companiei in situatia in care ar intra conjunctural in criza de lichiditati. Pentru ca daca raspunsul e `finantare in sistemul brevetat de Provident` iar DAE nu li se pare importanta, noi ii anuntam ca le putem oferi credite intre 400 si 2.000 de lei, cu rate lunare cu 10% mai mici decat in oferta companiei. Si suntem gata sa le aducem si banii acasa pentru asta.
Un articol de: Cristian Dogaru
Sursa: www.baniinostri.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...