Profitul din pensiile private, neimpozabil


Data: 29.01.2007

Modificarile legislative impun prudenta in angajarea fondurilor de pensii. Nu se permit investitii in antichitati si opere de arta.



Administratorul unui fond privat de pensii va investi pana la 70% din active in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor din Romania sau de state din Spatiului Economic European (SEE), in timp ce plasamentele in valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate nu pot depasi 50% din active, informeaza Mediafax.

Potrivit Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, modificata si completata cu Legea 23/2007, publicata, joi, in Monitorul Oficial, administratorul poate plasa 30% din activele unui fond de pensii in obligatiuni si alte valori mobiliare emise de autoritatile administratiei publice locale din Romania sau din statele apartinand SEE. Investitiile in valori mobiliare emise de alte state vor fi efectuate in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei privind operatiunile valutare.

Activele unui fond de pensii nu pot fi plasate in bunuri imobiliare si actiuni, obligatiuni si alte valori mobiliare emise de administrator. In plus, sumele atrase de la contributori nu pot fi investite in active care, potrivit legii, nu pot fi instrainate sau in active a caror evaluare este incerta, precum si in antichitati, lucrari de arta, autovehicule si altele asemenea.

Actul normativ precizeaza ca investitiile activelor fondurilor de pensii si sumele obtinute in urma acestui proces sunt scutite de impozit. Legiutorul a mai stabilit ca activele fondului de pensii nu pot constitui garantii si nu pot fi utilizate pentru acordarea de credite. De asemenea, activele unui fond de pensii nu pot face obiectul executarii silite a depozitarului si nici al unei tranzactii.

Potrivit actului normativ, activitatea de administrare a unui fond de pensii va fi realizata prin intermediul unei societati constituite special in acest sens, care va avea nevoie si de avizul Comisiei de Supraveghere a Sistemului Privat de Pensii (CSSPP).

Un administrator poate gestiona in Romania numai un singur fond de pensii.

In cadrul Pilonului ll de pensii, care se aplica pentru moment, contributia va fi de 2% din venitul impozabil al salariatului, in conditiile in care, pana acum, toata contributia se ducea la Fondul de asigurari sociale din bugetul de stat, astfel ca acest fond se va reduce corespunzator. Potrivit autoritatilor, in urmatorii trei ani se va adopta legislatia prin care se stabilesc modalitatile de calcul si de plata ale pensiei.

Sistemul de Pensii administrate privat se preconizeaza sa intre in functiune la sfarsitul acestui an, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP. El a precizat ca a inceput procesul prin care societatile private de administrare a fondurilor de pensii vor fi acreditate. Procedura face parte din Pilonul lll de pensii. Potrivit legislatiei, in cadrul acestui pilon, se permite cotizarea cu o suma maxima de 15% din venitul impozabil al salariatului. Oancea considera ca acest procent este prea mic. `Voi propune ori eliminarea acestei limite maxime ori majorarea ei`, a spus Oancea.

Sursa: www.ziua.net

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor