Chiar daca in aceasta perioada, bancile comerciale au lansat mai multe oferte promotionale prin reduceri de dobanzi si comisioane la unele produse din portofoliul, putine dintre acestea au anuntat si majorari ale dobanzilor la depozite. De cele mai multe ori bancile isi promoveaza produsele de creditare, produsele de economisire nefiind o prioritate. In plus, cresterea inflatiei reduce la zero castigurile oferite de multe dintre produsele de economisire ale bancilor, astfel ca romanii prefera sa-si investeasaca banii in imobile sau sa ii tina la `ciorap`. Lucrurile ar putea sa se schimbe daca bancile ar oferi mai multe avantaje pe partea de economisire, astfel incat populatia sa fie motivata sa-si pastreze economiile in banca.
Pana la sfarsitul anului curent, cel mai mare jucator din sistem BCR ofera, celor interesati sa economiseasca, posibilitatea de a beneficia de dobanzi cu pana la 0,5% mai mari pentru depozitele in euro pe 6 si 12 luni, precum si pentru contul de economii Maxicont BCR, in lei si euro. Astfel, pentru depozitele pe 6 luni banca plateste acum dobanzi incepand de la 3,5% pe an, cu 0,4 puncte procentuale mai mari decat pana acum.
Dobanzile variaza in functie de suma economista, iar pentru depozite mai mari de 25.000 de euro BCR a majorat dobanda cu jumatate de punct procentual, la 4% pe an. Dobanda la depozitele in euro pe o perioada de 12 luni, cu plata dobanzii la scadenta se majoreaza cu 0,25 puncte procentuale pana la 3,75%, pentru sumele de pana la 10.000. Pentru economiile cu valoare cuprinsa intre 10.000 si 25.000 euro dobanzile cresc pana la 4% pe an, iar in cazul sumelor de peste 25.000 euro, inclusiv, acestea cresc de la 3,9% la 4,3%.
In cazul contului de economii Maxicont, in euro, dobanda se majoreaza pentru sumele cuprinse intre 250 si 1.000 euro cu pana 1,5 puncte procentuale, ajungand sa fie de 3% pe an, iar pentru sumele de peste 1.000 euro acestea au crescut de la 2,75% la 3,25%. Banca bonifica si dobanzile la economiile pastrate in lei, in functie de suma pe care clientul o are in contul curent. De exemplu, in cazul sumelor cuprinse intre 500 si 2.500 lei dobanda creste cu 1,7 puncte procentuale ajungand sa fie de 6% pe an, iar pentru sumele cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei BCR a crescut dobanda de la 5,9% la 6,5% pe an.
Un alt jucator care in aceasta perioada a marit dobanzile la produsele de economisire este Banca Transilvania. Ardelenii au majorat cu pana un punct procentual dobanzile la depozitele in lei, atat pentru persoanele fizice, cat si cele juridice, iar pentru depozitul Kid Cont in lei cu 0,75%. Pentru depozitul clasic la o luna dobanda anuala a urcat 0,5 puncte procentuale pana la 7% pe an. Pentru depozitele clasice la 3, 6, 9 sau 12 luni, dobanzile anuale au urcat de la 6,5% pana la 7,50%. Dobanda pentru depozitele de tip revolving a urcat tot cu 1%, pana la un nivel de 7,25%, caruia i se adauga dobanda la vedere.
Pentru depozitul de economii la vedere, BT a urcat dobanda pentru sumele cuprinse intre 1.000 lei si 10.000 lei cu 0,25% pana la 7%, iar pentru depozitele mai mari de 10.000 lei, dobanda a ajuns la 7,5%, majorandu-se cu 0,5%. Pentru depozitul Anotimpuri, constituit pentru 45 de zile, fara prelungire automata sau capitalizare, dobanda a urcat cu 0,75%, pana la 7,25% pe an. In cazul depozitelor de tip Kid Cont, destinate copiilor cu varsta de pana la 17 ani, dobanzile a urcat cu 0,75 puncte procentuale, pana la 7,5%. BT a pastrat la aceleasi niveluri dobanzile pentru depozitele in valuta sau pentru disponibilitatile din conturile de carduri.
Un articol de: Ludmila Tcacenco
Integral pe BankingNews
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...