Fondul Monetar International a anuntat schimbati masive in procedurile sale pentru acordarea de imprumuturi tarilor cu probleme, incluzand si deschiderea unei linii de credit fara impunerea unor conditii ulterioare imprumutului.
"Astfel de reforme reprezinta o schimbare semnificativa in modul in care FMI poate ajuta statele membre, fapt care se simte cu atat mai mult astazi, in plina criza", a declarat presedintele FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de AFP.
"Mai multa flexibilitate in acordarea de imprumuturi si niste conditii cadru ne vor ajuta sa marim capacitatea Fondului de a raspunde prompt la nevoile membrilor. Statele membre, in schimb, vor avea de beneficiat in lupta impotriva crizei economice si recesiunii".
Principala inovatie este crearea unui nou instrument de credit - Flexible Credit Line - proiectat pentru acele tari pe care FMI le considera ca avand economii bine administrate "stand fundamental bine si implementand cu succes diversele politici".
Flexible Credit Line, care nu impune conditii dupa ce imprumutul este acordat si nu este limitata la o anumita suma de bani care poate fi acordata, va permite tarilor sa foloseasca aceasta linie de credit ca un instrument de siguranta.
"In trecut, imprumuturile FMI aveau adesea prea multe conditii, fiind insuficient concentrate pe obiectivele principale", a mai declarat Strauss-Kahn.
Institutia, formata din 185 de state membre, a carui misiune este de a promova stabilitatea globala, a anuntat reformele cu o saptamana inaintea intalnirii Grupului celor 20, care va avea loc la Londra si care va avea drept obiectiv construirea unui cadru legal care sa impiedice economia globala sa ajunga intr-o criza similara.
La solicitarea presedintelui american, Barak Obama, membrii G20 au inceput sa pregateasca setul de masuri prin care actuala criza financiara si recesiune globala ar putea fi depasite. Guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a indicat ca prima masura inlocuirea dolarului, ca moneda de rezerva, cu un standard diferit emis si controlat de FMI.
China are rezerve in moneda americana in valoare de aproape 2.000 de miliarde, dintre care peste o treime in forma de bonuri de Trezorerie, informeaza Associated Press.
"Raspandirea crizei la nivel global reflecta vulnerabilitatea inerenta si riscurile prezente in cadrul actualului sistem financiar international", a declarat Zhou intr-un articol postat pe site-ul bancii.
El a sugerat ca moneda virtuala a FMI conceputa ca inlocuitor al aurului sa serveasca drept moneda supra-nationala de rezerva, dat fiind faptul ca nu poate fi influentata usor de catre politicile individuale ale diverselor tari.
Analistii economici nu sunt convinsi de valabilitatea unei astfel de masuri, insa considera ca propunerea, ca atare, reflecta tensiunea si nervozitatea Beijingului.
"Este o situatie trista: China este bancherul Americii. America datoreaza atat de mult Chinei, insa nu ii este frica de China", a explicat Andy Xie, un economist independent.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...