Pradatorii de bancomate sperie bancile americane


Data: 14.08.2006

Institutiile americane de credit Patelco, First Hope Bank si Alabama Credit Union au blocat tranzactiile prin ATM-uri efectuate pe teritoriul Romaniei, potrivit Los Angeles Times. Cresterea infractionalitatii informatice si implicit a pierderilor suferite de banci au determinat cele trei institutii americane sa renunte la tranzactionarea banilor prin ATM pe teritoriul Romaniei.
Cele trei institutii de credit din Statele Unite le recomanda clientilor sa ia banii direct in numerar, de la ghiseele proprii. Romania este printre primele tarii in topurile privind infractionalitatea informatica. Cel mai recent atac de tip phishing din Romania a afectat destul de serios reteaua de bancomate a celei mai mari banci de pe piata locala, BCR. Mai mult de 400 de persoane au depus plangeri in urma pierderilor provocate de hotii prin bancomate.

Opera dramatica pusa in scena de... hoti

Una dintre metodele clasice, folosite de hotii de ATM din intreaga lume este introducerea in bancomat a unui film subtire de plastic care duce la blocarea cardului dar, in acelasi timp, duce la imprimarea numarului de card pe bucata de plastic. "Profesionistii" romani au imbunatatit metoda punand in scena un intreg scenariu care ii ajuta la aflarea informatiilor despre card si posesorul acestuia. Clientul ajunge la un bancomat pentru a face o retragere de bani. Hotul, pretinzand ca este angajat al bancii, ii spune ca procedura bancara necesita verificarea lui prin trecerea cardului printr-un cititor de carduri. Acest dispozitiv este fie atasat de bancomat, fie tinut de hot. Apoi, clientul este rugat sa introduca codul PIN. Ce urmeaza poate deduce oricine. Avand toate datele la dispozitie, infractorul poate extrage oricand bani de pe respectivul card.
O alta metoda usor de pus in practica este clonarea cardului. Un mod standard de operare este folosirea anumitor dispozitive cu ajutorul carora detaliile cardului bancar sunt tiparite pe o chitanta sau sunt copiate informatiile inregistrate pe banda magnetica a cardului. Odata PIN-ul obtinut, hotii cloneaza cardul prin transferul informatiilor codificate, cu ajutorul unui computer, pe o alta banda magnetica. Banda este lipita apoi pe un card de plastic obisnuit, iar banii sunt retrasi din contul victimei.

"Afaceri" in expansiune

Furtul prin bancomate este de ceva vreme o afacere profitabila. Oficiali ai BCR au precizat ca numai in bancomatele lor gasesc zilnic aproximativ 20 carduri falsificate. Pagubele ajung pana la 500 de milioane de lei pe zi. "Noi avem aproximativ 1.000 de bancomate. La cardurile cu banda magnetica, nu exista dimineata sa nu gasim 10-20 de carduri blank. Pagubele ajung pana la 400-500 de milioane", spunea Ion Matei, directorul directiei carduri din BCR.

Metode testate

Experimentata si folosita cu succes in statele Uniunii Europene de infractori, printre care si foarte multi romani, metoda de fraudare este relativ simpla si necesita o "investitie" financiara minima in aparatura, echipamente care pot fi gasite pe Internet. Pe fatada bancomatului se instaleaza un "schimmer" (copiator de date) asemanator cu configuratia aparatului original prin intermediul caruia se copiaza datele de pe banda magnetica a cardului, informatii ce sunt trimise spre un laptop aflat intr-o masina in apropierea bancomatului. In acelasi timp, o camera video fara fir este mascata pentru a arata exact ca o cutie obisnuita cu pliante si este montata intr-o pozitie ce permite vizualizarea PIN-ului. Cand un posesor de card foloseste un bancomat pirat, in timpul procedurii de a scoate bani, hotii copiaza datele din card si folosesc codul PIN pentru a retrage sume de bani din conturile clientilor, intr-o perioada foarte scurta de timp.

Bancile comerciale din Romania, in alerta

Bancile comerciale din tara au constituit noi proceduri care sa limiteze la maximum posibilele devalizari. Astfel, persoanele care au in gestiune bancomate sunt obligate sa verifice de fiecare data cand au loc interventii la aparate daca fata aparatului este cea obisnuita sau au fost atasate echipamente straine.

In cazul descoperirii acestor echipamente ele vor fi demontate pe loc. Totodata, angajatii bancii care au raspundere in acest domeniu trebuie sa observe daca in locul destinat ATM-ului sau in zona din imediata vecinatate au aparut diferite cutii, suporti, etajere sau alte echipamente pentru depozitarea pliantelor, fluturasilor, formularelor promotionale, deoarece acestea pot ascunde camere de luat vederi folosite la inregistrarea PIN-ului in momentul in care un detinator tasteaza codul pentru a retrage numerar. In cazul in care aparatele sunt instalate in alte locuri decat sediile de banca, functionarul bancar trebuie sa contacteze proprietarul spatiului pentru a verifica daca eventuala aparitie a acestor accesorii s-a facut la initiativa acestuia, pentru a promova cardurile bancare solicitand, insa, permisiunea pentru verificarea lor periodica. Totodata, angajatii responsabili trebuie sa sesizeze orice manifestare anormala a unui detinator de card in fata ATM-ului in momentul in care retrage bani si in orice caz, inregistrata pe camerele video care supravegheaza aria respectiva.

Sursa:
Curierul National

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor