Avantajele utilizarii unui card pot fi usor anulate de `capcanele` regulilor impuse de banci. Posesorul unui card se poate trezi peste noapte pe `lista neagra` a datornicilor, aflata in evidenta Biroului de Credit, daca nu-si achita la timp comisioanele de administrare a contului de card. `Regula este urmatoarea: orice suma datorata si neplatita in termen de 30 de zile de la scadenta determina transmiterea informatiei aferente la Biroul de Credit. Situatia este valabila atat in cazul cardurilor de credit, cat si al celor de debit cu facilitate de descoperire de cont`, ne-a precizat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Posesorii de carduri trebuie sa se asigure ca si-au pastrat in cont o suma minima pentru plata comisioanelor, in cazul in care au de gand sa lipseasca mai mult timp din
Avantajele utilizarii unui card pot fi usor anulate de `capcanele` regulilor stricte impuse de banci, pe care utilizatorul le afla numai dupa ce se loveste de ele. Posesorul unui card se poate trezi peste noapte pe `lista neagra` a datornicilor, aflata in evidenta Biroului de Credit, daca nu-si achita la timp comisioanele de administrare a contului de card.
Bancile `uita` sa le comunice utilizatorilor de carduri ca risca sa ajunga la Biroul de Credit in cazul in care nu pastreaza in contul de card o suma minima pentru plata comisioanelor. Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit, ne-a declarat ca regula se aplica atat in cazul cardurilor de credit, cat si al celor de debit cu facilitate de descoperire de cont. `Regula este urmatoarea: orice suma datorata si neplatita in termen de 30 de zile de la scadenta determina transmiterea informatiei aferente la Biroul de Credit`, explica Serban Epure. Asta inseamna ca si o restanta de 1 leu apare in evidentele Biroului, unde va ramane pentru o durata de sapte ani.
Banca nu atentioneaza utilizatorii de carduri
In cursa pentru atragerea unui numar din ce in ce mai mare de clienti, institutiile financiare prezinta numai avantajele utilizarii cardurilor. Nici pe site-urile bancilor nu sunt afisate decat informatiile referitoare la comisioanele care trebuie platite pentru administrarea cardului. Este cazul Raiffeisen Bank, care doar la solicitarea expresa a clientului comunica si dezavantajele pe care le presupune detinerea unui card de debit, spre exemplu.
De incidente neplacute pot sa aiba parte si studentii care apeleaza la Raiffeisen pentru emiterea unui card pe care sa isi poata incasa bursa. In acest caz, ei trebuie sa pastreze in contul de card minimum 5 lei pentru comisioanele de intretinere a cardului. De mentionat ca aceasta suma trebuie sa fie permanent in contul de card si ca, daca studentul sau salariatul nu utilizeaza cardul pe o perioada mai mare, poate deveni datornic. De altfel, situatia este confirmata chiar de catre oficialii bancii. `Daca o persoana nu mai are lichiditati in contul de card si nu-si plateste comisioanele de administrare de cont mai mult timp, poate ajunge in evidenta Biroului de Credit`, ne-au declarat reprezentantii Raiffeisen Bank.
Aceeasi situatie este si la BRD, unde taxa de administrare anuala este de minimum 6 lei, in functie de card. Intrebati ce trebuie facut in situatia in care cardul nu este alimentat o perioada mai mare de timp, functionarii bancii ne-au spus ca `posesorul cardului trebuie sa aiba grija sa pastreze permanent in contul aferent cardului o suma care sa acopere comisioanele de administrare`. Daca se intampla sa ramai fara bani pe card pentru o perioada mai mare de timp, `banca nu atentioneaza in nici un fel utilizatorii de carduri in aceasta situatie`, recunosc functionarii BRD. Cu toate acestea, oficialii bancii ne-au declarat ca posesorul unui card de debit, spre exemplu, nu risca sa ajunga in evidentele electronice ale Biroului de Credit. `Daca o persoana nu mai foloseste cardul un anumit timp si nu-l alimenteaza cu suma necesara acoperirii comisioanelor, va asigur ca nu pateste nimic`, sustin oficialii bancii.
Un articol de: Steliana Bancu,Simona Simionescu
Integral in: Gardianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...