Populatia avea in noiembrie restante de 78 mil. euro la creditele de mica valoare


Data: 05.02.2007

Restantele acumulate de clientii persoane fizice la rambursarea creditelor de mica valoare au urcat la 268 de milioane de lei (echivalentul a ceva mai mult de 78 de milioane de euro) in noiembrie.


Comparativ cu noiembrie 2005, restantele inregistrau o crestere cu aproape 76% (68% in termeni reali). Numai in luna noiembrie a anului trecut soldul a urcat cu 4,6%, dupa ce in octombrie cresterea fusese de 10%. Desi trendul ascendent ramane evident, in 2006 s-au inregistrat si scaderi ale restantelor raportate de banci, ultima corectie datand din septembrie.

BNR urmareste separat evolutia restantelor raportate la creditele mai mici de 20.000 de lei (echivalentul a 5.800 de euro) contractate de populatie.

Ritmul anualizat de crestere al acestor restante a coborat insa sensibil pe parcursul lui 2006. In luna ianuarie a anului trecut soldul inca inregistra cresteri anualizate cu 134%, in termeni nominali. Incetinirea dinamicii se explica insa si prin cresterea intre timp a bazei de comparatie.

Cea mai mare parte a restantelor o reprezinta datoriile nerambursate la creditele in lei, cu o pondere care s-a mentinut la aproximtiv 87%. La sfarsitul lui noiembrie, restantele la creditele in lei totalizau 233 de milioane de lei (echivalentul a 68 de milioane de euro), cu 75% mai mult decat in aceeasi luna a lui 2005.

Cea mai rapida crestere au inregistrat-o restantele provenind de la credite acordate in euro: soldul acestora s-a dublat, urcand la 31,7 milioane de lei (echivalentul a 9,2 milioane de euro). Ritmul mai mare de crestere se explica insa si prin baza de comparatie redusa.

La creditele acordate in dolari restantele chiar au scazut, cu 16% intre noiembrie 2005 si noiembrie trecut, pana la un sold de 3,37 milioane de lei (mai putin de un milion de euro). Pe de alta parte, si soldul creditelor in dolari a fost pe o panta descendenta in ultimul an, moneda americana cazand in dizgratie la creditare.

Desi restantele au inregistrat o crestere sensibila in noiembrie, numarul persoanelor raportate cu datorii neachitate de bancile din sistem a coborat usor. Astfel, in noiembrie erau 289.807 clienti cu restante mai vechi de 30 de zile, fata de 291.728 in octombrie. Comparativ cu noiembrie 2005, numarul restantierilor a crescut cu aproape 30%. Numarul de restante a crescut chiar mai incet, urcand in acest interval cu 29%, pana la 358.581.

Potrivit datelor BNR, cea mai mare parte a restantelor sunt reprezentate de sumele scoase de banci in afara bilantului, respectiv datorii pe care nu se mai asteapta sa le recupereze.

Cu un sold de 177 de milioane de lei, acestea reprezinta aproape 70% din total. Pe locul al doilea sunt restantele mai vechi de 90 de zile, care totalizeaza 68 de milioane de lei.

BNR a inceput sa colecteze informatii privind creditele de mica valaore acordate clientilor individiuali din august 2004. De la sfarsitul anului trecut, BNR nu mai cere insa informatii bancilor privind aceste restante. In schimb, banca centrala preia aceste informatii de la Biroul de Credit, compania creata de bancile comerciale pentru a colecta date privind piata creditului pentru persoane fizice. Potrivit datelor Biroului de Credit (care cuprind toate restantele raportate de banci plus sase societati financiare nebancare, una de leasing si una de asigurari), populatia avea la sfarsitul lui decembrie restante de 419 milioane de lei (echivalentul a 124 milioane de euro).

Biroul, care si-a inceput activitatea in vara anului 2004, a emis pana la sfarsitul anului trecut aproximativ 8,9 milioane rapoarte de credit.

Sursa:
www.zf.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor